eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

Ő a legesélyesebb az ENSZ-főtitkári posztra

Továbbra is António Guterres korábbi portugál miniszterelnök, az ENSZ előző menekültügyi főbiztosa a legesélyesebb arra, hogy a világszervezet következő főtitkára legyen - közölték diplomaták pénteken a Biztonsági Tanácsban tartott nem hivatalos, névtelen szavazást követően.

Guterres mögött Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter és Vuk Jeremic korábbi szerb külügyminiszter a második és a harmadik.

Több mint ötven ország azért kampányol, hogy idén első alkalommal nőt válasszanak meg az ENSZ főtitkárának. A jelöltek fele nő. Közülük a bolgár Irina Bokova a legnépszerűbb a BT tagjai között, de ő is csak az ötödik helyen futott be a nem hivatalos szavazáson. Pedig maga Ban Ki Mun is úgy nyilatkozott, hogy éppen ideje lenne már, hogy egy nő foglalja el a főtitkári posztot.

Ban megbízatása december 31-én jár le. Az új főtitkárt a BT javaslata alapján az ENSZ Közgyűlésének kell megválasztania.

A főtitkár személyét illetően a BT öt állandó tagjának vétójoga van, de a mostani szavazáson az állandó és nem állandó tagok szavazatait még nem különböztették meg. Guterres 12 támogató és 2 ellenszavazatot kapott, de most még nem tudni, hogy a kettő közül jelent-e majd az egyik vétót azon a szavazáson, amely a jelöltről dönt. Októberben lesz az első olyan szavazás, amikor már tudni lehet majd, kit nem támogat valamelyik nagyhatalom.

A brit ENSZ-nagykövet szerint azok a jelöltek, akiknek nincs esélyük megszerezni a jelöléshez kellő legalább kilenc szavazatot, vagy valamelyik állandó tag jelzi, hogy megvétózná a megválasztásukat, jobb, ha kiszállnak a versenyből, mert nincs esélyük a győzelemre.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×