eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Churchill hagyatékának megvásárlására gyűjtenek Nagy-Britanniában

A Winston Churchill egykori kenti rezidenciáján őrzött hagyatéki gyűjtemény megvásárlását tervezi a National Trust (NT) brit örökségvédelmi civil szervezet, amely erre a célra 2017 januárjáig 9,5 millió dollárt (2,6 milliárd forintot) akar összegyűjteni.

A gyűjteményt, amely Churchill személyes tárgyaiból áll, Chartwellben őrzik, abban a vidéki kúriában, ahol a brit államférfi 1922 és 1964 között élt. Az NT 18 évvel Churchill halála előtt, 1946-ban vette át a birtok gondozását, és a házat 1966-ban nyitották meg a látogatók előtt, így a gyűjtemény számos darabját azóta a közönség is láthatta.

Churchill dédunokája, Randolph Churchill most felajánlotta az örökségvédőknek, hogy az eddig hosszú távú kölcsönként a házban kiállított értékes kollekciót megvásárolhatják. Az NT 2017 januárjáig adományokból kívánja összegyűjteni az ehhez szükséges 9,5 millió dollárt.

Az NT szóvivője hangsúlyozta, hogy a több száz személyes tárgy nemcsak a britek, hanem az egész világ számára is rendkívüli értéket képvisel. Chartwell az egyetlen hely, ahol Churchill személyes tárgyait az eredeti környezetükben lehet megtekinteni.

A hagyaték tárgyai között van Churchill könyvtára a jegyzeteivel ellátott kötetekkel, kitüntetései, ajándékai, a díjai, amelyeket élete során kapott - köztük az irodalmi Nobel-díj -, továbbá híres beszédeinek vázlatait tartalmazó feljegyzései is.

Helen Ghosh, az örökségvédelmi szervezet főigazgatója hangsúlyozta, hogy a hagyaték megvásárlása olyan jelentős lépés, amellyel méltó módon ünnepelhetik meg Chartwell megnyitásának 50. évfordulóját.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×