eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Paripát, pénzt, fegyvert" kér Bulgária

Pénzre, technikai eszközökre és emberekre van szüksége Bulgáriának ahhoz, hogy ellássa az uniós határok védelmét - hangsúlyozta csütörtökön Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök egy televíziós interjúban.

A kormányfő elmondta, hogy az ország határainak védelmére Bulgária már 108 millió eurót (több mint 33 milliárd forintot) költött. Hozzátette: azt szeretné, ha a technikai eszközökre, biztonsági és hőkamerákra, valamint élőerőre szánt támogatások többszörösükre növekednének.

Boriszov elmondta azt is, hogy a Bulgária Törökországgal közös határának teljes, mintegy 270 kilométeres hosszán húzódó kerítés építését a jövő héten befejezik.

A bolgár miniszterelnök július végén még arról számolt be, hogy Bulgária további 6 millió eurót (majdnem 1,9 milliárd forintot) kap határvédelmének megerősítésére az Európai Bizottságtól. Akkor kifejtette: elmagyarázta brüsszeli kollégáinak, hogy az ország költségvetéséből már nem futja, de a forrásokra szükség van a határvédelmi, valamint a rendőrség és a hadsereg parancsnoki létesítményeinek, illetve az azokhoz szükséges technikai felszerelésnek és alkatrészeknek a biztosításához.

Mióta márciusban a balkáni országok lezárták határaikat, és életbe lépett a menekülthullám feltartóztatását célzó EU-török menekültügyi egyezmény, az Európai Unióba igyekvő emberek alternatív útvonalakat keresnek az illegális belépéshez. Bulgária 2013 óta az EU-ba irányuló bevándorlás egyik tranzitországának számít.

Boriszov korábban azt mondta, hogy a helyi hatóságok naponta mintegy száz, Bulgáriába illegálisan belépő embert fognak el az ország belsejében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×