eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma

Megelőzhetik Angela Merkel pártját

Németországban megelőzheti az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban vasárnap tartandó helyi törvényhozási (Landtag-) választáson az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt, amely első alkalommal indul - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

Az Insa közvélemény-kutató intézet adatai szerint a CDU-val nagyobbik koalíciós partnerként 2006 óta együtt kormányzó szociáldemokraták (SPD) a szavazatok 28 százalékára számíthatnak vasárnap.

Ez ugyan jelentős visszaesés a legutóbbi, 2011-ben tartott Landtag-választáson elért 35,6 százalékhoz képest, de az SPD még így is nagy fölénnyel szerezheti meg az első helyet. Viszont meglehet, hogy a koalíció elveszíti a többséget a schwerini Landtagban.

A második helyen a Mecklenburg-Elő-Pomerániában újonc - 2013-ban alapított - AfD végezhet a szavazatok 23 százalékával.

Angela Merkel pártja 2011-ben addigi története legrosszabb eredményével, 23 százalékkal a második helyen végzett. Az Insa felmérése alapján a CDU vasárnap újabb történelmi mélypontra zuhanhat, 20 százalékos eredménnyel a harmadik helyre szorulhat.

A Baloldal a szavazatok 15 százalékát szerezheti meg, a 2011-es 18,4 százalék után. A Zöldek támogatottsága 8,7 százalékról 6 százalékra csökkenhet. A széles körben neonácinak tartott és tartományi törvényhozási képviselettel kizárólag Mecklenburg-Elő-Pomerániában rendelkező Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) a 2011-es 6 százalék után 2 százalékot szerezhet, így nem lépi át az 5 százalékos bejutási küszöböt és a schwerini Landtagból is kiesik.

Az előző Landtag-választást az euróövezeti államadósság-válság legsúlyosabb szakaszában, 2011 szeptemberében tartották, és elemzők a CDU kudarcát elsősorban annak tulajdonították, hogy a lakosság elégedetlen volt a CDU-s vezetésű szövetségi kormány munkájával. Vasárnap ismét befolyásolhatják országos ügyek a tartományi választást, ezt jelzi, hogy a ZDF országos köztelevízió egy előző heti felmérése alapján a választók a - helyben nagy problémának számító - munkanélküliség után a menekültügyet tartják a második legfontosabb aktuális politikai témának. Ez a berlini vezetés menekültpolitikája körüli vitákat tekintve a CDU visszaesését és a szövetségi kormányt a menekültek ügyében élesen bíráló és különösen a keleti tartományokban erős AfD sikeres startját valószínűsíti.

A menekültügy és szélesebb értelemben a bevándorlás annak ellenére fontos téma, hogy az ország északkeleti részén, az egykori NDK területén fekvő tartományban rendkívül kevés menedékkérő, illetve külföldi él. Az 1,6 millió lakosú Meckelnburg-Elő-Pomerániában a tartományok közötti elosztási rendszer alapján a Németországba érkező menedékkérők 2 százalékát kell elhelyezni, ami azt jelenti, hogy a tavalyi 1,1 millióból csupán 20 ezer került a tartományba. A külföldi állampolgárok aránya 3,7 százalékos, míg az országos átlag 10,5 százalék.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia egy sor további szempontból is különleges. Például az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) tavaly 24 932,2 euró volt, amivel az utolsó helyre került a 16 német tartomány rangsorában. A munkanélküliség ugyan jelentősen csökkent a most véget érő ciklusban, de még mindig 9 százalékos, ami a 6,1 százalékos országos munkanélküliségi ráta másfélszerese. Főleg a viszonylag kevés munkalehetőségnek tulajdonítható, hogy a tartomány lakossága 300 ezer fővel csökkent az ország újraegyesítése óta.

Az egyik legritkábban lakott - négyzetkilométerenként 70 fős népsűrűségű - Mecklenburg-Elő-Pomeránia szinte minden egyéb metszetben a legkevesbé fejlett tartományok közé tartozik. Különösen Lengyelországgal határos keleti része, ahol - amint az ellenzéki Baloldal listavezetője, Helmut Holter a napokban a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta - az emberek még a tartományi átlaghoz képest is "hosszabb ideig betegek, tovább munkanélküliek, kisebb a jövedelmük, kevesebb a tartalékuk, és sajnos korábban is halnak".

Az Insa a Cicero című közéleti folyóirat megbízásából készítette a felmérést, 1039 választásra jogosult mecklenburg-elő-pomerániai telefonos megkérdezésével, augusztus 29-én.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×