eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az ENSZ hurcolta be a kolerát Haitire

Az ENSZ csütörtökön elismerte, részes abban, hogy évekkel ezelőtt behurcolták a kolerát Haitire; a járványban több ezren vesztették életüket a Karib-térségbeli országban.

Kutatók szerint számos bizonyíték van arra, hogy az ENSZ békefenntartóinak táborából a nem megfelelően kezelt szennyvíz útján került kolerabaktérium Haiti legnagyobb folyójába 2010 októberében.

A fertőzésben több mint 9200 ember meghalt, nyolcszázezernél többen megbetegedtek.

A világszervezet eddig sohasem ismerte el felelősségét, az áldozatoknak az amerikai bíróságokhoz benyújtott kereseteire a diplomáciai mentességre hivatkozva nem válaszolt.

Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője helyi idő szerint csütörtökön adta ki a közleményt, amelynek tanúsága szerint a világszervezet egy lépéssel előbbre jutott annak beismeréséhez, hogy "bizonyos" felelősség terheli az ENSZ-t.

A kijelentést üdvözölték az áldozatok ügyvédjei. Mario Joseph haiti emberjogi ügyvéd, akinek irodája a betegség behurcolásával az ENSZ-t vádoló ötezer áldozatot képviseli, kijelentette, hogy az újabb fejlemény több ezer haiti "jelentős győzelmét" jelenti.

New Yorkban ugyanakkor csütörtökön egy szövetségi másodfokú fellebbviteli bíróság megerősítette egy elsőfokú bíróság 2015-ös döntését, amely elutasította az ENSZ elleni keresetet, és egyben fenntartotta az ENSZ diplomáciai mentességét. A kolera áldozatainak és ügyvédeiknek 90 napjuk van arra, hogy eldöntsék, az amerikai szövetségi Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak-e ügyükkel.

Hak csütörtökön arról is beszámolt, hogy az ENSZ "jelentősen új lépéseket" mérlegel, amelyeket az elkövetkező két hónapban hoz nyilvánosságra. Újságíróknak később azt is elmondta, hogy az ENSZ által megbízott testület megvizsgálta a világszervezet érintettségét az ügyben, és kiderült, hogy Haitin egy helyi szerződéses vállalkozó nem kezelte megfelelően az ENSZ-bázis szennyvízét.

Mint a szóvivő hangsúlyozta, "igyekeztünk megvizsgálni pontosan, mit tehetünk saját szerepünkkel kapcsolatban", és miképpen lehet ezt az ügyet lezárni. Arról nem számolt be, hogy felmerült-e a kártérítés kérdése a vizsgálat során.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×