INFORÁDIÓ 
2020. október 27. kedd
Szabina

tudósítóink

pozsony

híd

Tovább duzzadhat a Híd parlamenti frakciója

Infostart / InfoRádió

A Híd tárgyalásokat kezd a legkisebb szlovákiai kormánypártból, a Sieť-ből a hét elején kilépett öt parlamenti képviselővel. Bugár Béla pártelnök a tárgyalások befejeztével tájékoztatni fogja koalíciós partnereit azok eredményéről. Egyelőre csak találgatni lehet, hogy a Híd frakció esetleges megerősödése fejében igényel-e a párt további kormánypozíciókat, és ha igen, milyeneket.

Bugár Béla, a Híd elnöke nem cáfolta annak lehetőségét, hogy pártja parlamenti frakciója befogadja a Sieť-et elhagyó öt rebellis képviselőt, akik azt követően döntöttek a távozás mellett, hogy nem tudtak közös nevezőre jutni a szombaton a Sieť élére megválasztott Roman Brecely közlekedésügyi miniszterrel.

Ha az ötök valóban csatlakoznak a Híd frakciójához, akkor az 15 fősre duzzad. Ez pontosan annyi, amennyivel a második legnagyobb kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt is rendelkezik a négytagú koalícióban.

A Híd elnöke szerint a koalíciós tanácsnak kell majd eldöntenie, hogy megnyitják-e a koalíciós szerződést ebben az esetben, és a kialakult helyzethez mérten változtatnak-e rajta.

Bugár Béla egyelőre korainak tartotta azt a kérdést, hogy egy ilyen esetben igényt tart-e pártja a közlekedési tárcára. Mint mondta, most a legfontosabb feladat a koalíció parlamenti többségének a megtartása. Ám arra emlékeztetett, hogy a koalícióba lépésükkor azt kérték, hogy Érsek Árpádnak, mint a közlekedési tárca hidas államtitkárának a hatáskörébe tartozzanak a gyorsforgalmi utak. A párt prioritásai közé tartozik ugyanis az R7-es és a többi gyorsforgalmi út kiépítése, s ezt a kormányprogram is tartalmazza.

„A Híd számára a jelenlegi helyzet rendkívül előnyös” – mondja Michal Cirner politológus. „A közlekedési minisztérium több mint valószínű, hogy nem marad a Sieť kezében. Ez egy rendkívül lukratív tárca, melynek hatáskörébe regionális illetékességek is tartoznak, és ezek a Híd számára rendkívül fontosak. Ha megváltoznak az erőviszonyok a koalíción belül, az a minisztériumok számán is meglátszik majd” – vélekedik a politológus.

A Sieťnek jelenleg nincs parlamenti frakciója, az öt képviselő pártból való kiválása után a parlamentben már csak kettő maradt. A párt újonnan megválasztott elnöke, Roman Brecely azt mondta, a rebellisek Sieťből való távozásának nem volt igazi oka, a céljuk csupán az volt, hogy ártsanak a pártnak.

Kapcsolódó hang

Megnyitják a koalíciós szerződést?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018