eur:
392.78
usd:
366.18
bux:
66810.73
2024. április 25. csütörtök Márk

Tovább duzzadhat a Híd parlamenti frakciója

A Híd tárgyalásokat kezd a legkisebb szlovákiai kormánypártból, a Sieť-ből a hét elején kilépett öt parlamenti képviselővel. Bugár Béla pártelnök a tárgyalások befejeztével tájékoztatni fogja koalíciós partnereit azok eredményéről. Egyelőre csak találgatni lehet, hogy a Híd frakció esetleges megerősödése fejében igényel-e a párt további kormánypozíciókat, és ha igen, milyeneket.

Bugár Béla, a Híd elnöke nem cáfolta annak lehetőségét, hogy pártja parlamenti frakciója befogadja a Sieť-et elhagyó öt rebellis képviselőt, akik azt követően döntöttek a távozás mellett, hogy nem tudtak közös nevezőre jutni a szombaton a Sieť élére megválasztott Roman Brecely közlekedésügyi miniszterrel.

Ha az ötök valóban csatlakoznak a Híd frakciójához, akkor az 15 fősre duzzad. Ez pontosan annyi, amennyivel a második legnagyobb kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt is rendelkezik a négytagú koalícióban.

A Híd elnöke szerint a koalíciós tanácsnak kell majd eldöntenie, hogy megnyitják-e a koalíciós szerződést ebben az esetben, és a kialakult helyzethez mérten változtatnak-e rajta.

Bugár Béla egyelőre korainak tartotta azt a kérdést, hogy egy ilyen esetben igényt tart-e pártja a közlekedési tárcára. Mint mondta, most a legfontosabb feladat a koalíció parlamenti többségének a megtartása. Ám arra emlékeztetett, hogy a koalícióba lépésükkor azt kérték, hogy Érsek Árpádnak, mint a közlekedési tárca hidas államtitkárának a hatáskörébe tartozzanak a gyorsforgalmi utak. A párt prioritásai közé tartozik ugyanis az R7-es és a többi gyorsforgalmi út kiépítése, s ezt a kormányprogram is tartalmazza.

„A Híd számára a jelenlegi helyzet rendkívül előnyös” – mondja Michal Cirner politológus. „A közlekedési minisztérium több mint valószínű, hogy nem marad a Sieť kezében. Ez egy rendkívül lukratív tárca, melynek hatáskörébe regionális illetékességek is tartoznak, és ezek a Híd számára rendkívül fontosak. Ha megváltoznak az erőviszonyok a koalíción belül, az a minisztériumok számán is meglátszik majd” – vélekedik a politológus.

A Sieťnek jelenleg nincs parlamenti frakciója, az öt képviselő pártból való kiválása után a parlamentben már csak kettő maradt. A párt újonnan megválasztott elnöke, Roman Brecely azt mondta, a rebellisek Sieťből való távozásának nem volt igazi oka, a céljuk csupán az volt, hogy ártsanak a pártnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×