INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

világgazdaság

oroszország

opec

Moszkva tárgyalna az olajtermelés befagyasztásáról

InfoRádió / MTI

Oroszország továbbra is támogatja azt a tervet, hogy újrakezdődjenek a tárgyalások az olajtermelés befagyasztásáról az energiahordozó árának a stabilizálása érdekében - közölte az orosz energiaügyi miniszter.

Alekszandr Novak az Asharq Al-Awsat című szaúdi lapnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy belátható időn belül biztosan nem közelíti meg a kőolaj ára a hordónkénti 100 dollárt. Az orosz energiaügyi miniszter meglátása szerint az olajpiacokon 2017 előtt nem alakul ki egyensúly a kereslet-kínálat területén.

Hétfőn, röviddel 10 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 53 cent emelkedéssel 47,50 dolláron állt. A Brent ára az év elején 37,6 dollár volt.

Áprilisban már sikerült egy asztalhoz ültetni számos OPEC és szervezeten kívüli olajtermelőt, hogy megpróbáljanak megegyezni az olajtermelés befagyasztásáról, de a várt eredmény elmaradt.

Az úgynevezett dohai fórumon 18 ország, köztük számos OPEC-tagállam és szervezeten kívüli ország vett részt. Eredetileg azt tervezték, hogy januári szinten történjen a befagyasztás.

Szaúd-Arábia azonban azt akarta elérni, hogy a megállapodáshoz Irán, a társég egyik nagy olajtermelője is csatlakozzon, amely jelen sem volt a megbeszélésen. Teherán azért maradt távol, mert szerinte igazságtalan, hogy az Irán elleni nemzetközi szankciók évei alatt mások figyelmen kívül hagyták a piaci realitásokat, és folyamatosan növelték az olajtermelést. Most pedig, hogy januártól feloldották a Teheránnal szembeni szankciókat, épp a túltermelők akarják rákényszeríteni Iránt arra, hogy a januári, a szankciók feloldása előtti alacsony termelési szinten rögzítse olajtermelését.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018