eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ismét virágszőnyeg lepi Brüsszel főterét

Virágszőnyegbe öltöztették Brüsszel főterét, a világhírű Grand-Place-t: a téren mintegy 600 ezer begóniából és dáliából raktak ki egy óriási, japán motívumokat ábrázoló képet.

A 75 méter hosszú, 24 méter széles kompozíció egyebek mellett egy japán darumadarat, cseresznyevirágokat és egy koi pontyot ábrázol. "A szőnyeg mintázatai és jelképei boldogságot és békét fejeznek ki" - mondta Suzuki Fudzsie, a projekt egyik vezető tervezője.

A belga főváros vezetői a Belgium és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 150 éves évfordulója alkalmából választották idén a japán tematikát.

A pénteken felavatott színpompás szőnyeg hétfőig megtekinthető a belga fővárosban, a látvány a gótikus alapstílusú, gazdag díszítésű városháza emeleti erkélyéről élvezhető leginkább - bár ehhez öteurós belépőt kell váltani.

Az idén huszadik alkalommal elkészített virágszőnyeg megalkotásában több mint száz kertész és önkéntes vett részt, a kompozíció nagyjából négy óra alatt öltött formát, elkészítéséhez négyzetméterenként több mint háromszáz virág kellett.

A kétévente kiállított főtéri virágszőnyeg általában több mint százezer turistát vonz.

A világ egyik legszebb terének tartott, középkori céhszékházak sorával szegélyezett Grand-Place kockaköveire először 1971-ben terítettek virágszőnyeget, és 1986 óta minden második évben megrendezik ezt a látványosságot. Hagyományosan a begóniát használják fel erre: ez a belga virágkertészet egyik fő büszkesége, amelyből évente mintegy 60 millió szálat nevelnek az országban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×