eur:
393.82
usd:
369.24
bux:
65901.69
2024. április 23. kedd Béla

Felfüggesztik az EU-török menekültügyi egyezményt?

Ankara felfüggeszti az Európa felé irányuló migrációs hullám feltartóztatásáról szóló EU-török menekültügyi egyezmény végrehajtását, amennyiben az unió nem közöl időpontot a török állampolgárokra érvényes vízumkötelezettség megszüntetésére - jelentette ki kedden Ömer Celik, az európai uniós ügyek török minisztere.

Celik a Habertürk török hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett: az EU elvárása Törökországgal szemben, hogy változtassa meg a terrorizmus elleni jogszabályait, Európa saját biztonságának veszélyeztetését jelentené.

A menekültügyi megállapodásban az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, ezt azonban elhalasztották azért, mert Ankara nem teljesítette az EU által előírt feltételek mindegyikét, így például nem módosította a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Le Monde című francia lapnak adott, hétfőn megjelent interjújában kijelentette: semmissé válik a Törökország és az Európai Unió közötti menekültügyi megállapodás, ha az EU nem teljesíti az abból fakadó kötelezettségét, a vízummentesség megadását a török állampolgároknak.

Címlapról ajánljuk

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×