eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Trump elfogadná a Krím félsziget orosz annexióját

Elnöksége esetén elfogadhatná a Krím félsziget orosz annexióját Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt, aki szerint ez az amerikai-orosz kapcsolatok javulását, és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni hatékonyabb fellépést vonná maga után - derült ki az ABC amerikai tévéadón vasárnapra műsorra tűzött interjújából.

A This Week című műsorban leadott interjúban Trump azzal érvelt, hogy tudomása szerint a Krím félsziget lakói inkább Oroszországhoz húznak. A jelenlegi washingtoni vezetés nem ismeri el az oroszok által a térségben rendezett népszavazások eredményeit, amelyek szerinte csalással születtek. Barack Obama amerikai elnök kormánya gazdasági szankciókkal sújtotta Oroszországot az Ukrajnához tartozó félsziget 2014-es bekebelezése miatt. A határok önkényes átrajzolását az ENSZ sem ismeri el, és a Republikánus Párt néhány magas rangú politikusa is ellenzi Moszkva lépését.

Trump ezzel szemben nem aggódik Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi döntése miatt.

"Nem fog bevonulni Ukrajnába, jó? Csak hogy ön is megértse" - mondta az ABC riporterének, George Stephanopoulosnak. "Nem fogja betenni a lábát Ukrajnába, rendben? Megjegyezheti, felírhatja magának oda, ahova csak akarja".

Mikor Stephanopoulos megjegyezte, hogy hiszen mindez már megtörtént a félsziget bekebelezésekor, Trump visszakozott: "Ok. Ha innen nézzük, tényleg ott van. Én meg nem vagyok ott".

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt felháborodottan fogadta Trump megjegyzéseit, aki szerinte "Putyin papagájaként" viselkedik.

"Ezek ijesztő dolgok" - írta közleményében Jake Sullivan, a politikus asszony kampányszóvivője. "Azonban nem érhetnek minket meglepetésként, hiszen ugyanaz az ember mondta őket, aki nemrég szinte meghívta Oroszországot, hogy szállja meg NATO-szövetségeseinket Kelet-Európában. Mindez továbbra is azt bizonyítja, hogy Donald Trump vérmérséklete és képzettségének teljes hiánya miatt alkalmatlan az Egyesült Államok főparancsnoki tisztségére".

Az interjúban Trump az őt ért vádakra válaszul azt mondta, hogy még soha nem találkozott és nem is beszélt Putyinnal. Mikor a riporter megkérdezte: miért mondta akkor korábban azt, hogy kapcsolatban állt Putyinnal, Trump azt válaszolta: "Nem értem, mi az, hogy kapcsolatban voltam vele".

"Az elmúlt években több szép dolgot mondott rólam" - állította Trump az oroszok "erős emberéről". "Emlékszem rá, hogy évekkel ezelőtt, sok évvel ezelőtt, valami nagyon szépet mondott rólam" - folytatta. "Én is mondtam róla valami kedveset Larry King előtt. Mindez nagyon rég történt".

Trump szerint "nagyszerű lenne", ha az Egyesült Államok kibékülne Oroszországgal, és Moszkva segítene az Iszlám Állam elleni harcban. "Jobb viszonyba fogunk kerülni Oroszországgal, és ez egy jó dolog, nem pedig rossz".

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×