INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

katolikus ifjúsági világtalálkozó

iszlám

terrorizmus

Ferenc pápa szerint helytelen az iszlámot a terrorizmussal azonosítani

InfoRádió / MTI

Helytelen az iszlámot a terrorizmussal azonosítani - jelentette ki Ferenc pápa újságíróknak vasárnap.

A katolikus egyházfő Lengyelországból a Vatikánba utazva a repülőgépen elmondta: az iszlámot nem lehet az erőszakkal azonosítani. Ez nem helyes és nem igaz - mondta.

A pápa akkor beszélt erről, amikor egy újságíró a Franciaországban július 26-án meggyilkolt 84 éves római katolikus papról kérdezte. A támadás elkövetését az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy minden vallásban van egy kisebb fundamentalista csoport. Így van ez a katolikusoknál is - tette hozzá. "Nem szeretek az iszlám erőszakról beszélni, mert az újságokból naponta értesülök az erőszakról Olaszországban, valaki megöli a barátnőjét, más az anyósát. Ezek mind megkeresztelt katolikusok" - mondta.

Hozzátette: "Ha szóvá teszem az iszlám erőszakot, akkor szóvá kell tenni a katolikus erőszakot is. Nem minden muzulmán erőszakos".

Hangsúlyozta, hogy a terrorizmusnak különböző okai vannak. Kifejtette: veszélyes kijelenteni, de a terrorizmus akkor fokozódik, ha nincs más lehetőség, és amikor a pénzt bálványozzák az ember helyett, amikor azt helyezik a világgazdaság középpontjába.

"Ez a terrorizmus első megjelenési formája. Ez az alapvető terrorizmus az emberiség ellen. Beszéljünk inkább erről" - mondta.

"Megkérdeztem magamtól, hány munkanélküli fiatalt fosztottunk mi meg Európában eszményeitől. Ezután ők a kábítószerhez, az alkoholhoz fordulnak, vagy jelentkeznek az Iszlám Államba" - hangoztatta a katolikus egyházfő.

A pápa Lengyelországban egyebek között részt vett a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018