eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Ankara bekérette a külügyminisztériumba a német nagykövetség vezetőjét

A török külügyminisztérium hétfő délelőtt közölte, hogy bekérette Németország ankarai nagykövetségének vezetőjét az előző nap Kölnben tartott Erdogan-párti tüntetéssel kapcsolatban kialakult vita miatt - értesült a dpa megbízható ankarai forrásból. A német hírügynökség jelentését később az ankarai német nagykövetség is megerősítette.

Martin Erdmann nagykövet éppen szabadságát tölti, így helyettesét várják délben az ankarai külügyminisztériumba.

A lépés előzménye, hogy a török kormány élesen bírálta, amiért Recep Tayyip Erdogan török elnök a német alkotmánybíróság döntése nyomán nem szólhatott videokapcsolat révén az őt támogatásáról biztosító kölni demonstrálókhoz.

Ibrahim Kalin, Erdogan szóvivője elfogadhatatlannak nevezte a videokapcsolat megtiltását, és "kielégítő magyarázatot" követelt Németországtól.

Jó két héttel a meghiúsult török puccskísérlet után vasárnap Kölnben több tízezer tüntető vonult utcára, hogy Erdogant támogatásáról biztosítsa. A szervezők eredetileg azt tervezték, hogy egy óriáskivetítőn élőben kapcsolják majd Erdogant, ezt azonban a felfokozott hangulat miatt végül nem engedélyezték a hatóságok.

A rendőrség adatai szerint 30-40 ezren vehettek részt a demonstráción, amely nagyobb rendbontás nélkül ért véget. Mindeközben több ellentüntetés is zajlott, de - bár tartottak tőle - nem voltak összetűzések a két tábor között. A rendezvényeket 2700 rendőr biztosította, és még vízágyukat is készenlétbe helyeztek.

Erdogan az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot tartja a július 15-i puccskísérlet felelősének, akinek feltételezett támogatói ellen a török hatóságok azóta tisztogatási hullámot indítottak és már csaknem 18 700 embert vettek őrizetbe. Ankara fellépését éles bírálatok érték az Európai Unióban.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×