eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarics Tamás: "Rengeteg akadálya van Skócia kiválásának"

Rengeteg akadálya van annak, hogy Skócia a Brexit nyomán kiváljon az Egyesült Királyságból, így várhatóan a skótok egyelőre kivárásra játszanak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamás egyetemi docens, külpolitikai szakértő.

Több uniós tagállam, például Spanyolország is tart attól, hogy határain belül is felerősödnének a szeparatista törekvések, ha a Brexit nyomán Skócia kiválna az Egyesült Királyágból és csatlakozhatna az Európai Unióhoz.

Így a spanyol miniszterelnök már előre is bocsátotta, hogy megvétózna egy esetleges skót vissza-csatlakozást, de ha nem így történne, Skóciának akkor is elölről kellene kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat – hangsúlyozta Magyarics Tamás. Ám az egyetemi docens hozzátette, hogy gazdaságilag sem biztos, hogy a skót kiválás előnyös lenne számukra.

Jelen pillanatban a központi költségvetésből a skótok többet kapnak vissza, mint amit befizetnek. Igaz, hogy ők azt mondják, hogy majd ha az Északi-tengeri olaj az övék lesz teljes mértékben, akkor az megfelelő bevétel, de egyrészt kezdenek ott kimerülni az olajmezők – most senki nem tudja, hogy ott tártak-e föl újat vagy nem, ezt mindenki titokban tartja –, másrészt az angolok nem biztos, hogy ebbe belemennének, hogy száz százalékig a skótoké legyen” - mondta a külpolitikai szakértő.

Mindezért Magyarics Tamás szerint nem valószínű, hogy a skótok elhamarkodnák a döntést.

„Úgyhogy a skótoknál – akik leginkább esélyesek lennének arra, hogy kiváljanak – rengeteg az akadály, és azt hiszem, hogy ők kivárásra fognak játszani, megnézik, hogy a tárgyalások hogyan alakulnak és akkor fognak dönteni, vagy egy-két év múlva fogja Nicola Sturgeon – ha még mindig ő lesz a Skót Nemzeti Párt vezetője – kezdeményezni azt, hogy a skótok egy újabb népszavazásnak nekifussanak” - véli a szakértő.

A zömében szintén a Brexit ellen szavazó Észak-Írország esetében, ha Nagy-Britannia unióból való kilépésével valódi határ alakul ki Írország és Észak-Írország között, felerősödhet a szakadás-pártiak tábora. Jelenleg azonban Írország is a Nagy-Britanniával meglévő gazdasági és egyéb kapcsolatainak fenntartásában érdekelt, tehát e téren is sok múlik a Brexit-tárgyalások eredményén – tette hozzá Magyarics Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×