eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk

May szerdán veszi át Cameron helyét

Theresa May brit belügyminiszter már szerdán átveszi a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól.

Bár David Cameron brit miniszterelnök a kilépés-pártiak győzelmét hozó brit népszavazást követő lemondásakor még úgy vélte, hogy ősszel adhatja át a kormányfői tisztséget utódjának, London korábbi polgármestere, Boris Johnson után hétfőn egy újabb kilépés-párti konzervatív politikus, Andrea Leadsom energiaipari államtitkár is visszalépett a miniszterelnök-jelölti versenytől, így biztossá vált, hogy Theresa May belügyminiszter veheti át a miniszterelnöki posztot, tehát a kormányfő sem látta okát a váltás további halogatásának.

"Nyilvánvaló, hogy mindennek fényében nincs szükségünk hosszú átmeneti időszakra, miután miniszterelnökként válaszolok a parlament alsóházában felmerülő kérdésekre, a Buckingham-palotában felajánlom lemondásom a királynőnek" – fogalmazott David Cameron, a brit miniszterelnöki rezidencia, a Downing Street 10 előtt, majd hozzátette, hogy így ma estére a mögötte álló épületben már új kormányfője lesz Nagy-Britanniának. 

David Cameron távozása után várhatóan a Konzervatív Párt bizalmát élvező Theresa May is felkeresi a királynőt, aki formálisan megbízza őt a kormányalakítással.

"A Brexit brexitet, vagyis kilépést jelent, amit sikeresen végrehajtunk, nem lopódzunk vissza a hátsó ajtón, nem lesz második népszavazás. Az ország úgy döntött, hogy elhagyja az Európai Uniót és miniszterelnökként én biztos leszek abban, hogy elhagyjuk az Európai Uniót" - üzent Theresa May a bentmaradásban reménykedő politikusoknak és üzletembereknek hétfőn.

A jelenlegi belügyminiszter lesz II. Erzsébet királynő tizenharmadik miniszterelnöke, egyben, a három éve elhunyt Margaret Thatcher után az Egyesült Királyság második női miniszterelnöke. Bár az ellenzéki pártok hétfőn azt követelték, hogy az új kormányfő írjon ki új parlamenti választásokat, Theresa May ezt határozottan elvetette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×