eur:
394.41
usd:
370.44
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

May szerdán veszi át Cameron helyét

Theresa May brit belügyminiszter már szerdán átveszi a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól.

Bár David Cameron brit miniszterelnök a kilépés-pártiak győzelmét hozó brit népszavazást követő lemondásakor még úgy vélte, hogy ősszel adhatja át a kormányfői tisztséget utódjának, London korábbi polgármestere, Boris Johnson után hétfőn egy újabb kilépés-párti konzervatív politikus, Andrea Leadsom energiaipari államtitkár is visszalépett a miniszterelnök-jelölti versenytől, így biztossá vált, hogy Theresa May belügyminiszter veheti át a miniszterelnöki posztot, tehát a kormányfő sem látta okát a váltás további halogatásának.

"Nyilvánvaló, hogy mindennek fényében nincs szükségünk hosszú átmeneti időszakra, miután miniszterelnökként válaszolok a parlament alsóházában felmerülő kérdésekre, a Buckingham-palotában felajánlom lemondásom a királynőnek" – fogalmazott David Cameron, a brit miniszterelnöki rezidencia, a Downing Street 10 előtt, majd hozzátette, hogy így ma estére a mögötte álló épületben már új kormányfője lesz Nagy-Britanniának. 

David Cameron távozása után várhatóan a Konzervatív Párt bizalmát élvező Theresa May is felkeresi a királynőt, aki formálisan megbízza őt a kormányalakítással.

"A Brexit brexitet, vagyis kilépést jelent, amit sikeresen végrehajtunk, nem lopódzunk vissza a hátsó ajtón, nem lesz második népszavazás. Az ország úgy döntött, hogy elhagyja az Európai Uniót és miniszterelnökként én biztos leszek abban, hogy elhagyjuk az Európai Uniót" - üzent Theresa May a bentmaradásban reménykedő politikusoknak és üzletembereknek hétfőn.

A jelenlegi belügyminiszter lesz II. Erzsébet királynő tizenharmadik miniszterelnöke, egyben, a három éve elhunyt Margaret Thatcher után az Egyesült Királyság második női miniszterelnöke. Bár az ellenzéki pártok hétfőn azt követelték, hogy az új kormányfő írjon ki új parlamenti választásokat, Theresa May ezt határozottan elvetette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Az Egyesült Államok szankciókat tervez az izraeli hadsereg (IDF) egy egységével szemben, amelyet az emberi jogok megsértésével vádolnak. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington szankcionálná az IDF egyik alakulatát – írja a The Guardian. Isaac Herzog izraeli elnök szerint az európai vezetők sürgősen fel kell, hogy ébredjenek és felismerjék az Irán által jelentett globális veszélyt, amely drónok ezreit szállítja Oroszországnak és nukleáris fegyverprogramját is folytatja, miközben Izrael a Gázai övezetben és Irán ellen is védekezik - számolt be a Politico. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×