eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rendkívüli biztonsági készültség a döntő estéjén Párizsban

Rendkívüli rendőri készültség várható vasárnap este a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét követően Párizsban a Champs-Elysées sugárúton, amelyet francia győzelem esetén elözönlenek majd a hazai szurkolók.

Függetlenül attól, hogy a portugál vagy a hazai válogatott nyeri a döntőt, 3400 rendőrt és csendőrt mozgósítanak a világ egyik leghíresebb sugárútján - közölte szombat este Michel Cadot párizsi prefektus. "Nevezhetjük rendkívülinek az intézkedést, mindesetre példa nélküli egy ilyen jellegű eseményen" - tette hozzá.

A rendőrkapitány szerint a tömegmozgást nagyon nehéz biztonságosan kezelni. Példaként említette az 1998-as labdarúgó világbajnokság utáni utcai ünneplést, amikor is egy gépkocsi belehajtott a tömegbe a Champs-Elysées-n, 150-en megsérültek, közülük egy ember bele is halt a sérüléseibe. Ezenkívül a terrorfenyegetettségre és a tömegrendezvényeken rendszeresen feltűnő randalírozókra is fel kell készülniük a hatóságoknak.

A rendőrség viszont nem engedélyezte, hogy hétfőn a győztes csapat egy nyitott tetejű busszal végighajtson a sugárúton és onnan üdvözölje a tömeget, ahogy az a franciák 1998-as győzelme után történt. A prefektus a július 14-i nemzeti ünnep hétfőn kezdődő előkészületeire hivatkozott. A katonai felvonulás legfőbb helyszíne ugyanis a Champs-Elysées lesz. A rendőrkapitány nem említett más helyszínt, de a francia hírtelevíziók úgy értesültek, hogy francia győzelem esetén a hazai válogatott tagjai a szomszédos Foch sugárúton fogják üdvözölni a szurkolókat.

A döntő helyszínéül szolgáló Stade de France nemzeti stadiont 1300 rendőr és csendőr, az Eiffel-torony tövében található 90 ezer férőhelyes szurkolói zónát közel 1400 rendőr biztosítja vasárnap este, a tömegközlekedési járművökön pedig 700 járőr teljesít majd szolgálatot, ami szintén megerősített biztonsági intézkedést jelent.

A prefektus egyébként sikeresnek ítélte meg az Európa-bajnokság biztosítását a fővárosban, ahol nagyobb incidensek nélkül zajlott a torna. A szurkolói zónában mintegy 1,2 millióan fordultak meg az elmúlt egy hónapban, a Stade de France pedig 650 ezer szurkolót fogadott.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×