eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Kik a brit Konzervatív Párt tagjai és mit akarnak?

David Cameron brit kormányfő lemondása után várhatóan szeptember 9-én választ új vezetőt és egyben új miniszterelnököt az Egyesült Királyságnak a Konzervatív Párt mintegy 150 ezer tagja. Azt már biztosra tudni, hogy a párttagok két női politikus között dönthetnek, de hogy kik maguk a párttagok, és mit várnak az új vezetőtől a Brexit-szavazás után, az a külvilág számára nem egészen világos.

A Konzervatív Párt nem hoz nyilvánosságra semmilyen demográfiai adatot a tagjairól, viszont az Economic and Social Research Council nevű közvélemény-kutató intézet egy 2015-ös felmérése szerint a párttagok átlagos életkora 54 év, 71 százalékuk férfi, 38 százalékuk diplomás, valamint 75 százalékuk szellemi foglalkozású (ebbe a társadalmi rétegbe a teljes brit lakosság 53 százaléka tartozik).

A Queen Mary University of London és a Sussexi Egyetem által összesített, 1193 párttag megkérdezése alapján végzett felmérés eredménye szerint a konzervatívok többsége anglikán kereszténynek vallotta magát, a muzulmánok, a hinduk és a szikhek pedig alulképviseltek a politikai tömörülésben társadalombeli számarányukhoz képest.

A felmérésben megkérték a válaszadókat, hogy helyezzék el magukat politikai hitvallásuk alapján a jobbtól a baloldalig terjedő tízes skálán. A konzervatív párti válaszadók átlaga 2,24-es érték volt, míg például az ellenzéki munkáspártiaké 7,61.

Tim Bale, a Queen Mary University politológus oktatója szerint a Konzervatív Párt sokszínű tömörülés, és helytelen lenne egy thatcherista és Európa-ellenes tábor fészkének elkönyvelni. Míg a párt tagjai egyértelműen a politikai porond jobboldalán helyezkednek el, ha a teljes lakosságot vesszük figyelembe, akkor a konzervatívok mércéje alapján nem mindenki kifejezetten jobboldali.

Bale szerint bár az idősebb tagok ellenezték a 2013-ban elfogadott melegházassági reformokat, a fiatalabbakat szemmel láthatóan kevésbé zavarta ez.

A professzor hozzátette: a párttagok jellegzetesen konzervatívabbak az átlaglakosnál, a szigorúbb büntetőjogi és bevándorlási politika hívei. A bevándorlásra úgy tekintenek, hogy az gazdasági előnyökkel jár ugyan, de aláássa a hagyományos brit értékeket.

A felmérésben arra is fény derült, hogy a konzervatívok csupán 16 százaléka ért egyet a gazdagabbak és szegényebbek közötti jövedelem-újraelosztással, a tagok majdnem kétharmada ezt kereken elutasítja. Kis többségük gondolja azt, hogy a közkiadásokat érintő megszorítások elégségesek voltak, míg négy százalékuk eltúlzottnak tartja őket.

A YouGov közvélemény-kutató cégnek a Brexit-referendum után készített felmérése szerint a konzervatívok 63 százaléka szavazott az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépésére. Amikor arra kérték a párttagokat, hogy nevezzenek meg 3-4 olyan kérdést, amelyeket a pártnak prioritásként kellene kezelnie, a válaszadók 84 százaléka a gazdaságot, 51 százaléka Európát vagy a honvédelmet, 50 százaléka pedig a bevándorlást és a menedéknyújtást nevezte meg. A válaszadók mindössze 3 százaléka gondolta úgy, hogy a környezetvédelem élvezzen elsőbbséget.

A YouGov egy másik közvélemény-kutatása egyebek közt David Cameron utódjára vonatkozó kérdésekre tért ki, a három legfontosabb kritériumról kérdezték a párttagokat. A megkérdezettek 74 százaléka szerint az utódnak hozzáértőnek kell lennie, 65 százaléka szerint képesnek kell lennie a párt egyesítésére, 41 százalék pedig jó politikai elképzeléseket várna tőle.

Az Egyesült Királyság uniós kilépésének témájában a megkérdezett konzervatívok 57 százaléka gondolta úgy, hogy a kormányfőnek csak akkor szabadna szabadkereskedelmi egyezményről tárgyalni az EU-val, ha ez nem jár azzal, hogy biztosítani kelljen az EU-állampolgároknak a munkavállalás és letelepedés jogát az országban. Ezzel szemben 33 százaléka szerint még akkor is tető alá kell hozni a megállapodást, ha ezt Londonnak garantálnia kell az EU-állampolgárok számára.

A Konzervatív Párt tagjainak 72 százaléka vélekedett úgy, hogy a jelenleg az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-s állampolgárok a kilépés után is maradhatnának az országban, amennyiben ez kölcsönösen vonatkozna az EU-ban élő brit állampolgárokra is. A konzervatívok mindössze 3 százaléka akarja azt, hogy a kiválás után menjenek vissza a hazájukba az uniós munkavállalók.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×