INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

brazília

házelnök

korrupció

Távozott hivatalából a felfüggesztett brazil házelnök

InfoRádió / MTI

Bejelentette távozását csütörtökön Eduardo Cunha, a brazil kongresszus alsóházának elnöke, akit Dilma Rousseff brazil államfőhöz hasonlóan korrupció gyanúja miatt korábban ideiglenesen már felfüggesztettek hivatalából.

A dél-amerikai ország jelenlegi ügyvivő elnöke, Michel Temer mögött álló Brazil Demokratikus Mozgalom Pártját (PMDB) képviselő Cunha csütörtökön azt mondta, hogy politikai üldöztetés áldozata, amiért elindította a Rousseff elleni bizalmatlansági eljárását.

Cunha lemondásával Temerre hárul az - az állandósult belpolitikai viszálykodás miatt nehézkes - feladat, hogy a jobbközép koalíciós pártokat gyorsan egyezségre juttassa az új házelnök személyéről, akit az alsóháznak kell megválasztania.

Egy esetlegesen elhúzódó politikai vita hátráltatná a Temer által javasolt gazdasági reformoknak az elfogadását, amelyek kivezethetnék Brazíliát a több mint egy évszázada nem látott mértékű gazdasági válságból.

Cunhát a legfelsőbb bíróság május 5-én felfüggesztette posztjáról, mert a vád szerint visszaélt hivatalával, és az ellene zajló nyomozás akadályozására használta fel azt. A gyanú szerint a politikus összesen 5 millió dollár (csaknem másfél milliárd forint) kenőpénzt fogadott el különféle forrásoktól, ráadásul "hazudott" a részben állami Petrobras olajkonszern körüli hatalmas korrupciós botrány kivizsgálására létrehozott parlamenti bizottságnak.

Az idei nyári olimpiának otthont adó Brazíliában hónapok óta súlyos belpolitikai válság dúl a Petrobras állami olajvállalat körül kirobbant, kiterjedt korrupciós botrány miatt. Május közepén ráadásul 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Rousseffet, akit azzal vádolnak, hogy újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget, és vesztegetésekből finanszírozták 2010-es és 2014-es elnökválasztási kampányait.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018