eur:
396.19
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Osztrák belügyminiszter: jogtalan határellenőrzést folytatnak a magyarok

A magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak az osztrák-magyar határszakaszon - jelentette ki Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter.

Az ORF beszámolója szerint kedden az osztrák és a magyar hatóságok egyaránt ellenőrizték az Ausztriába és a Magyarországra beutazókat, ezért délután hatalmas torlódás alakult ki egyes határátkelők mindkét oldalán.

A magyar-osztrák határszakaszon nincsen schengeni határ, Magyarország teljesen jogtalanul végez ellenőrzést - mondta a belügyminiszter, és arról is beszélt, hogy emiatt bekérette a bécsi magyar nagykövetet.

A Kurier című osztrák lap szerdai száma arról számolt be, hogy a Magyarország felé tartóknak kedden három órát kellett várakozniuk a hőségben, mintegy harminc kilométeres sor alakult ki, és időközben a kerülőutakon - például a B10-es úton - is zsúfolt lett a forgalom.

Ausztria felé napok óta hosszú kilométereken torlódnak a teherautók, előfordult, hogy a sor hossza a húsz kilométert is meghaladta, hatórás várakozással.

A burgenlandi rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tartományban hétfő óta intenzív és szigorított határellenőrzést folytatnak, mert egyre több migránst tartóztattak fel, a számok már a tavalyi időszakhoz hasonló méreteket öltöttek, egyre többen érkeztek Ausztriába.

Az újság információi szerint a burgenlandi rendőrség mintegy 160 munkatárssal és a hadsereg segítségével látja el a határ menti szigorított ellenőrzést. A Kurier beszámolója szerint hétfő óta 26 menekültet fogtak el.

A lap arról is írt, hogy a határellenőrzést a magyar hatóságok nem jelentették be, és jelenleg megbeszélés folyik a két ország illetékes minisztériuma között a kialakult helyzetről.

Gernot Gasser burgenlandi katonai parancsnok az ORF-nek úgy nyilatkozott, hogy hetente nagyjából 300 menekültet tartóztatnak fel a tartományban, jellemzően Nezsider (Neusiedl am See) járásban. Tájékoztatása szerint számos alkalommal a határon történik a rajtaütés, azonban előfordul, hogy már Ausztria területén kapják el a migránsokat, így nem tudják, mi módon érkeztek az országba.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint naponta mintegy kétszázan nyújtanak be menedékkérelmet Ausztriában. A kormány 37 500-ben határozta meg azon menekültek számát, akiknek menedékkérelmi eljárása elindulhat idén Ausztriában. Májusig mintegy 20 ezer, vagyis nagyjából fele annyi menekültügyi eljárás indult meg, mint a befogadásra meghatározott felső korlát.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×