INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

hírek

inforádió

külföld

takács szabolcs

aréna

brexit

európai unió

Államtitkár: akár 3-4 évig is eltarthat, mire Nagy-Britannia kilép

Államtitkár: akár 3-4 évig is eltarthat, mire Nagy-Britannia kilép

Infostart / InfoRádió

Az uniós ügyekért felelős államtitkár szerint hosszú tárgyalási folyamatra kell felkészülni Nagy-Britanniával a kilépésről, szerinte az eljárás akár 2019-ig, 2020-ig is eltarthat. A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint azt sem lehet kizárni, hogy Nagy-Britanniában valamikor előrehozott választásokat tartanak. Takács Szabolcs az InfoRádió Aréna című műsorában előnyösnek nevezte, hogy péntektől egy olyan állam látja el az EU soros elnökségi feladatait, amelynek hasonló az álláspontja migrációs kérdésekben, mint Magyarországé.

„Azt látjuk, hogy pillanatnyilag Nagy-Britanniában olyan a parlamenti összetétel, ahol a parlamenti képviselők körülbelül 80 százaléka nem ért egyet a brit választók döntésével, tehát a parlamenti képviselők körülbelül csak 20 százaléka támogatta a kilépést. Ez egy komoly belpolitikai helyzet – azt nem mondom, hogy válsághelyzet –, amelyet nyilvánvalóan tudnak majd kezelni, de azt sem lehet kizárni, hogy Nagy-Britanniában valamikor előrehozott választásokat tartanak. És ennek eredményeként feláll egy új parlament, illetve majd egy új kormány” - mondta Takács Szabolcs.

A Brexittel kapcsolatban Takács Szabolcs elmondta, a brit népszavazás után kérdés, hogy mi csúszott félre, amiért a britek többsége a kilépés mellett döntött. Ezeket a tanulságokat le kell vonni. A brit döntés azt jelzi, hogy az Európai Unió nem tudott egyértelmű választ adni a migrációs válságra – vélte az államtitkár.

Az államtitkár a szlovák elnökségről úgy fogalmazott, Pozsony nehéz időszakban veszi át a tisztséget, példaként a gazdasági recessziót, a magas munkanélküliséget a migrációs válságot és a brit kiválási tárgyalás megkezdését nevezte. Emlékeztetett arra, hogy ezek a témák hangsúlyosan szerepelnek a szlovákok véglegesített programjában. Az államtitkár a szlovák uniós elnökség idején elmozdulásra számít abban, hogy az Európai Unió végre közös választ tud adni a migrációs válság ügyében, és Brüsszel meghallja az állampolgárok véleményét.

A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy vannak olyan nagy, tervezett uniós ügyek, amelyekkel a szlovák elnökség idején is foglalkozni kell, ilyen a gazdasági, pénzügyi válságkezelés, a migráció.

Véleménye szerint fontos, hogy egy olyan ország adja most az elnökséget, amely nagyon hasonlóan gondolkodik a migrációs kérdésekről, mint Magyarország.

„Pozsonyban egyeztetés, intellektuális beszélgetés lesz arról, hogy hogyan nézzen ki az EU a jövőben. Ez egy informális EU-csúcs lesz, amelyen egy higgadt, felelős politikai párbeszéd lesz. El kell kezdeni ugyanis a beszélgetést arról, hogy milyen Európát szeretnénk. Ezután lehet beszélni arról, hogy szükség van-e szerződésmódosításra” - mondta a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

Hangsúlyozta: a V4-ek együttműködését is tovább szeretnék erősíteni, Lengyelország péntektől veszi át az elnöki tisztséget.

Kapcsolódó hang

Államtitkár: előrehozott választás lehet Nagy-Britanniában
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018