eur:
388.96
usd:
361.15
bux:
68680.2
2024. május 7. kedd Gizella

A viharokhoz hasonló károkkal jár a tanárok sztrájkja Mexikóban

Légi úton látja el élelmiszerrel a mexikói kormány a sztrájkoló tanárok által elszigetelt Oaxaca tagállamot; a közép-amerikai ország déli részében lévő, elszegényedett területre csütörtökön indítják a hadsereg egy repülőgépén az első segélyszállítmányt.

A kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanárok napok óta fontos országutakat tartanak lezárva a térségben.

José Antonio Meade szociális fejlesztési miniszter bejelentette: légi úton kukoricát, babot és tejport fognak szállítani azokba a térségekbe, ahol élelmiszerhiány lépett fel a közelmúltban.

"Nem engedhetjük meg, hogy a viszályokat a legszegényebbek kárára rendezzük" - tette hozzá a szociális tárca vezetője.

A tanári szakszervezet által mozgósított tüntetők az ellen tiltakoztak az Oaxaca szövetségi államban lévő Nochixtlán város mellett, hogy a reform részeként a kormány kötelezővé teszi a tanárok értékelését, valamint hogy június közepén őrizetbe vették Rubén Núnezt, a CNTE szakszervezet vezetőjét egyebek között pénzmosás és korrupció gyanújával. A tiltakozók egy csoportja lezárt egy országutat a fővárostól, Mexikóvárostól 260 kilométerrel délre található Nochixtlán mellett, a CNTE pedig a kormány elleni lázadásra szólított fel. A tanárok és a rendőrség összecsapásaiban több ember meghalt, és meghaladja a százat a sebesültek száma.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×