eur:
387.87
usd:
359.88
bux:
69340.84
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Merkel: elég erős az EU, hogy kibírja a britek kilépését

Nagy-Britannia várható kilépése ellenére az Európai Unió megőrzi mindazokat a történelmi jelentőségű vívmányokat, amelyeket elért - jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a német parlament előtt felszólalva.

Kijelentette, az unió elég erős ahhoz, hogy leküzdje mindazokat a nehézségeket, amelyekkel az Egyesült Királyság távozása (Brexit) jár.

Merkel sürgette, hogy a tagországok tegyenek lépéseket a megmaradó unió összetartásának fokozására, Londont pedig arra figyelmeztette: ne reménykedjen egyes uniós előnyök megőrzésében a kilépést követően.

"Biztosítani fogjuk, hogy a tárgyalásokat ne a mazsolázgatás elve alapján vezessék" - szögezte le a kancellár. "Aki ki akar lépni az EU-családból, az nem várhatja el, hogy minden kötelezettség megszűnjön, miközben a privilégiumok megmaradnak" - hangsúlyozta.

Merkel azt is kiemelte, hogy London a Brexitet követően is fontos partner marad - például a NATO-ban -, és a német-brit kapcsolatokat "barátsággal" ápolják tovább. "Ez azonban egyáltalán nem áll semmilyen ellentétben azzal, ha Németország és az EU a tárgyalásokat a saját érdekei szerint vezeti" - mutatott rá.

A kancellár azt is megerősítette, hogy semmilyen egyeztetések nem lesznek addig, amíg London hivatalosan be nem jelenti kilépési szándékát.

Az EU-ban maradó 27 tagállamtól Merkel az egység megtartását követelte. "Most előre kell tekinteni, és arra kell feltenni mindent, hogy a helyes következtetéseket vonjuk le, és minden szükséges döntést meghozzunk" - mondta a kancellár. Hozzátette, hogy minden olyan javaslatot üdvözöl, amely a huszonhetek Európáját egységként vezeti ki ebből a válságból. "Ezzel szemben minden javaslatnak, amely az Európát csorbítani próbáló, széthúzó erőknek kedvez, beláthatatlan következményei lennének mindnyájunk számára" - szögezte le.

A német kancellár fontosnak mondta, hogy a brit kérdés mellett az EU ne feledkezzen meg a többi nagy kihívásról, köztük a nemzetközi menekültválságról sem.

Címlapról ajánljuk
Ausztria kiengedte a szellemet a palackból: küszöbön a 41 órás munkahét?

Ausztria kiengedte a szellemet a palackból: küszöbön a 41 órás munkahét?

Nagy port kavart a közelmúltban Ausztriában a gazdaság különböző területeiről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványa , hogy a munkaidő sokak által sürgetett csökkentése helyett inkább növeljék a heti munkaidőt, mégpedig 41 órára. A javaslatot közvetve felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×