eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Csökkent az Iszlám Állam befolyása"

Az Iszlám Állam (IÁ) veszít befolyásából és eddig uralt területeiből - közölte újságírókkal pénteken Brett McGurk, az amerikai elnök különmegbízottja a terrorszervezet ellen küzdő globális koalícióban.

McGurk egy gyengülő szervezet képét vázolta fel az újságíróknak, s arról tájékoztatott, hogy az Iszlám Állam - amerikai hírszerzési jelentések szerint - már elveszítette az ellenőrzést az eddig általa uralt területek legalább ötven százaléka fölött Irakban, és nem ura a helyzetnek az iraki-török határvidéken sem. A különmegbízott azt is elmondta, hogy fogyatkozik a terrorszervezet tagjainak száma, maga az IÁ tesz közzé videókat arról, hogy az egyes parancsnokok hogyan végzik ki a saját harcosaikat. Egyre több a dezertőr és jelentősen apadt azoknak a nyugati fiataloknak a száma, akik csatlakoznak a terrorszervezethez. Mindezt, McGurk szerint, maga az Iszlám Állam is elismeri a propaganda-anyagaiban, és nemrégiben például azzal a felszólítással fordult híveihez, hogy ne Szíriába, hanem Líbiába menjenek, ha csatlakozni akarnak a terrorszervezethez. McGurk kitért a terrorszervezet vezetőjére, Abu Bakr al-Bagdadira is. Csütörtök óta ugyanis olyan, nem megerősített információk kaptak lábra, hogy al-Bagdadi egy szír határ melletti légicsapásban megsebesült, vagy talán meg is halt. McGurk szerint "nincs ok azt feltételezni, hogy nem volna életben", de már az is fontos jel, hogy nem mondott beszédet híveinek a muszlimok szent hónapja, a ramadán kezdetekor.

Pénteken az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke, a republikánus Michael McCaul viszont olyan értelmű közleményt tett közzé, amely szerint az Obama-kormányzat helyzetértékelése téves, szó sincs róla, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet gyengülne. McCaul nemrégiben járt a háborús övezetekben és tapasztalatai szerint az Iszlám Állam nem hogy visszaszorulna, hanem kiterjesztette befolyását a térségben, Észak-Afrikától egészen Pakisztánig. "Bárhol, ahol kudarcos, sikertelen államokat látunk, vagy hatalmi vákuum alakul ki, ott a terrorszervezet megjelenik és megveti a lábát" - fogalmazott a texasi republikánus képviselő.

Obama elnök kedden tart tanácskozást a nemzetbiztonsági tanácsadóival és a pénzügyminisztérium illetékeseivel arról, hogyan vágják el az Iszlám Állam pénzügyi forrásait.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×