eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szijjártó: egy tőről fakadnak az amerikai bírálatok

Egy tőről fakadnak az utóbbi napok amerikai kritikái, a Clinton család kommunikációjában Soros Györgynek a magyar kormánnyal szembeni elégedetlensége jelenik meg - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában.

A miniszter Szófiából nyilatkozott, ahol részt vett az Európa Tanács külügyminiszteri ülésén.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: köztudott, hogy "Soros György elégedetlen a mai magyar kormánnyal, azt szeretné, ha nem ez a kormány irányítaná Magyarországot, és mi úgy látjuk, hogy ez az elégedetlenség jelenik most meg az amerikai kritikákban". Emlékeztetett arra, hogy Soros György jó kapcsolatot ápol Bill Clinton volt amerikai elnökkel és elnökjelölt-aspiráns feleségével, Hillary Clintonnal, és mindig is támogatta a Clinton család politikáját.

A külgazdasági és külügyminiszter arra reagált, hogy Bill Clinton a hétvégén azt mondta: a lengyelek és a magyarok az Egyesült Államoknak és a hidegháborúnak köszönhetik szabadságukat, most mégis úgy döntöttek, a demokráciával túl sok a baj, ezért tekintélyelvű, Putyin-féle vezetést akarnak, kedden pedig Colleen Bell amerikai nagykövet azt közölte, hogy a kijelentés Bill Clinton magánvéleménye, amelyet magánszemélyként tett.

Szijjártó Péter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a tények cáfolják a napokban elhangzottakat, "ugyanis az amerikai vállalatok egyre-másra helyezik a tőkéjüket, és ezáltal a bizalmukat Magyarországba". 2015-ben az Egyesült Államokból érkezett a legtöbb befektetés az Európai Unió területén kívülről, és tavaly az Egyesült Államok volt a magyar gazdaság első számú exportpiaca az Európai Unión kívül - közölte, majd hangsúlyozta: "a magyar-amerikai gazdasági együttműködés egy sikertörténet, ami nem lehetne így, ha az amerikai tőke, az amerikai vállalatok nem bíznának Magyarországban".

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×