INFORÁDIÓ 
2020. április 1. szerda
Hugó

törökország

európai unió

vízum

Vízum nélkül utazhatnak a törökök az EU-ban?

Infostart / InfoRádió

Törökország ma várhatóan bejelenti: teljesítette az uniós vízummentességhez szükséges brüsszeli feltételek mindegyikét. Az Európai Bizottság leghamarabb szerdán erősítheti meg ezt.

Volkan Bozkir uniós ügyekben illetékes török miniszter már múlt héten bejelentette, országa mára teljesíti az uniós vízummentességhez szükséges 72 Brüsszel által támasztott követelményt.

A tárcavezető jelezte azt is, bízik benne, hogy az Európai Bizottság szerdán elismeri ezt, és javasolja a döntéshozóknak a vízumliberalizációt a március közepén, a menekültek visszaszállításáról szóló megállapodásban foglalt ígéret szerint.

Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője úgy látja, a megállapodás ellenére sem kizárt, hogy hosszú hónapok múlva születik csak döntés a vízummentességről.

Az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans múlt héten az Európai Parlamentben arról beszélt, jelenleg nem Brüsszelnek, hanem Ankarának vannak feladatai a vízummetességhez.

„Most Törökországon van a sor, meg kell felelnie a 72 elvárásnak. Azt állítják, képesek erre. Meglátjuk, és levonjuk a következtetéseinket, de az előírásokon nem változtatunk” - mondta a bizottság alelnöke.

„A vízummentesség akkor lehetséges, ha teljesítik a feltételeit. Ha ezeket megszegik, a döntés vissza kell vonni” - mondta az EP ülésén Elmar Brok az Európai Néppárt német politikusa.

Ahhoz, hogy Törökország teljesítse a vízumliberalizációhoz szükséges 72 feltételt, várhatóan a török törvényhozás mai ülésén is módosítanak egyes törvényeket.

Kapcsolódó hang

Vízum nélkül utazhatnak a törökök az EU-ban?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018