INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Dánia továbbra is szúrópróbaszerűen ellenőriz

InfoRádió / MTI
A dán kormány hétfői döntése értelmében legalább június elejéig szúrópróbaszerűen továbbra is ellenőrzik a dán hatóságok a német határ felől Dániába érkezőket.

Koppenhága 30 nappal, vagyis június másodikáig hosszabbította meg hétfőn a határellenőrzéseket.

Inger Stojberg integrációs és lakáspolitikáért felelős miniszter azzal indokolta a lépést, hogy Svédország is rendszeresen ellenőrzi a dán-svéd határt. "Ha a megfelelő papírok nélkül utazó menedékkérők nem tudnak Svédország felé továbbutazni, annak a komoly kockázata áll fenn, hogy sok migráns és menedékkérő a mi országunkban rekedhet" - mondta Stojberg.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy ezzel egyidejűleg például Németországban sok, regisztrálatlan migráns tartózkodik, akik felkerekedhetnek a szomszédos Dánia felé. "Egy ilyen csődület veszélyeztethetné a közrendet és a közbiztonságot Dániában" - hangoztatta Stojberg.

A skandináv ország azóta ellenőrzi a dán-német határon az iratokat, mióta január elején a menekültek magas száma miatt Stockholm úgy döntött, minden autóbusz- és vasúttársaság köteles azoknak az utasoknak a személyazonosságát megvizsgálni, akik a Dánia és Svédország közötti Öresund-hídon, illetve komphajókkal Németországból, vagy Dániából beutaznak.

Erre válaszul Koppenhága bevezette a szúrópróbaszerű határellenőrzéseket déli határain, és ezt azóta minden hónapban meg is hosszabbítja.

Dániában a múlt héten 45 menedékkérőt regisztráltak.

A címlapról ajánljuk