eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Békés tiltakozás Szerbiában

Több százan vonultak Belgrád utcáira szombaton az ellenzéki pártok felhívására, amelyek azért tiltakoztak a választási bizottság épülete előtt, mert szerintük csalás történt az előre hozott parlamenti választásokon.

A hét ellenzéki párt tagjai és szimpatizánsai teljes egészében elfoglalták a bizottság épületének utcáját. A pártok tagjainak többsége két koalíciós listán indult a választásokon, és jelenleg csak néhány szavazaton múlik a parlamentbe jutásuk.

A jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom koalíciója 4,99 százalékon áll, ami 0,01 százalékkal a bejutási küszöb alatt van, a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció pedig a voksok 5,02 százalékát szerezte meg a választási bizottság előzetes eredményei alapján. A voksolást szerdán 15 szavazóhelyen megismétlik, a szavazásra jogosult mintegy 20 ezer ember ezeknek a pártoknak a bejutásáról dönthet. A politikusok viszont úgy vélik, eleve szavazatlopás történt, a hivatalos eredményeknél ugyanis saját számításuk szerint sokkal több szavazatuk kellene, hogy legyen.

Sanda Raskovic-Ivic, a DSS elnöke szerint Aleksandar Vucic, a választásokat megnyerő Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke a szabad Szerbiát szeretné megsemmisíteni, és aki szavazatokat lop, az az országot akarja destabilizálni.

Sasa Radulovic, az Elég volt (Dosta je bilo) mozgalom vezetője szerint - aki korábban az Aleksandar Vucic vezette kormány gazdasági minisztere volt - az SNS elnöke mandátumokat vesztett a választásokon annak ellenére, hogy számos csalásgyanús fogást hajtott végre. A gyanú szerint szavazatokat loptak, manipuláltak a szavazatokkal teli zsákokkal, halottaktól származó szavazataik voltak, és szavazatot is vásároltak - magyarázta. "Ez Aleksandar Vucic bukásának a kezdete" - szögezte le.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint más nemzetközi megfigyelők nem számoltak be szabálytalanságokról a voksolás során.

Az április 24-i választások előzetes eredményei alapján a 250 fős parlamentben a Szerb Haladó Pártnak 131, az Ivica Dacic vezette baloldali Szerbiai Szocialista Pártnak 29, a Vojislav Seselj vezette ultranacionalista Szerb Radikális Pártnak 22, az ellenzéki balközép Demokrata Pártnak 16, az Elég volt mozgalomnak 16 mandátuma lesz. Amennyiben a két kérdéses koalíció bejut a törvényhozásba, 13-13 hely jut nekik. A parlamentbe egyetlen magyar párt jutott be, mégpedig a Vajdasági Magyar Szövetség, amelynek négy politikusa képviseli majd a magyar kisebbség érdekeit.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×