eur:
393.11
usd:
367.78
bux:
67042.09
2024. április 26. péntek Ervin

Az afgán hadsereg 18 tartományban indított támadást a tálibok ellen

Az afgán fegyveres erők tizennyolc tartományban indítottak hadműveleteket a tálibok ellen, miután a szélsőségesek e hónap elején megkezdett tavaszi offenzívája nyomán újra felerősödtek a harcok az országban - derül ki az afgán védelmi minisztérium szombati közleményéből.

A harci repülők és nehéztüzérség által támogatott katonai akciók a közép-ázsiai ország azon régióira összpontosítanak, amelyekben a kulcsfontosságú körzetek visszafoglalásáért küzdő tálib felkelők fokozottan támadják a kormányerőket.

A konfliktus sújtotta ország keleti részén a hadsereg mintegy 80 fegyveressel, köztük az Iszlám Állam terrorszervezet kilenc tagjával végzett az elmúlt 24 óra alatt - közölte a védelmi tárca.

A tálibok leszögezték, addig nem vesznek részt béketárgyalásokon, ameddig Afganisztánban idegen katonák állomásoznak. A szélsőségesek április 12-én jelentették be, hogy elindították tavaszi offenzívájukat, amelynek célkeresztjében a "Nyugat szolgáiként" megbélyegzett afgán hadsereg és az általuk megszállóknak nevezett amerikai, illetve NATO-katonák állnak.

A tálibok "az ellenséges pozíciók elleni széles körű támadássorozatokkal, öngyilkos merényletekkel [.] és a városközpontokban tevékenykedő ellenséges parancsnokok meggyilkolásával" kívánják elérni céljaikat.

Az afgán haderők főparancsnoka, Kadam Sáh Sahím szerint az iszlám szélsőségesek pszichológiai hadviselést folytatnak, amelynek célja a kormányba vetett bizalom megingatása és a morál gyengítése. A riportereknek nyilatkozó tiszt leszögezte: a tálibok nem fognak sikerrel járni.

A béketárgyalások elakadása és az újra fellángoló harcok miatt csalódott elnök, Asraf Gáni biztonsági források szerint kiadta a parancsot a szélsőségesek elleni átfogó támadóhadjáratra.

Kormánytisztviselők és a NATO illetékesei egyaránt heves harcok által beárnyékolt évre számítanak. Tavaly 5500 katona és rendőr halt meg Afganisztánban.

A szélsőségesek az elmúlt évek egyik legvéresebb terrorcselekményét április 19-én hajtották végre Kabulban egy pokolgéppel megrakott teherautóval. A detonációnak legalább 64 halálos áldozata volt, több százan megsebesültek.

Az iszlamista felkelés megerősödött az országban állomásozó legtöbb nemzetközi katona 2014 végi kivonása óta. Megfigyelők szerint a tálibok soha nem voltak ilyen erősek, amióta 2001-ben a Washington vezette katonai koalíció megdöntötte hatalmukat.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×