eur:
388.67
usd:
361.61
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hölvényi György: a Közel-Keleten hinni kell a saját jövőjükben

A közel-keleti rendezés legfontosabb feladata, hogy elérjük, a helyiek higgyenek saját jövőjükben - mondta Hölvényi György Európai Parlamenti képviselő. A politikus a térségben tett látogatását követően nyilatkozott az InfoRádiónak.

A helyiek beszámolói szerint nem hithű, hanem javarészt fizetett fanatikusokból áll az Iszlám Állam nevű terrorszervezet – mondta Hölvényi György Európai Parlamenti képviselő. A KDNP politikusa a Chredo nevű, vallásszabadságért tevékenykedő nemzetközi civil szervezettel egy hetet töltött Irakban, Szíriában és Libanonban, ahol az üldözött keresztény közösségek sorsát vizsgálta. Azt mondta, a helyiek Európától nem katonai segítséget várnak.

"Rengeteg mindenre szükségük van. Világosan kell látni, hogy a saját jövőjükbe kell először hinni. Európa ebben tud segíteni, legyen szó az újjáépítésről, a lét alapvető feltételeinek megteremtéséről, az iskoláról, a munkahelyteremtésről."

A képviselő járt a szíriai Malloula városában, amit több száz éve laknak keresztények, békében a helyi muszlimukkal. Az Iszlám Állam korábbi betörése, az azt megelőző nélkülözés és szociális problémák miatt a helyi lakók egy kisebbsége önként mutatta meg a szélsőségeseknek, hol laknak keresztények, kiket kell lemészárolni.

"Utána jön az együttélés. Hogyan lehet együttélni azokkal, akik elárulták a szomszédaikat és hogyan lesz jövő?"

Ezen az új keletű konfliktuson pedig csak hosszú évek alatt lehet enyhíteni – mondta Hölvényi György, aki jelezte azt is, Európa önmagában biztosan nem tudja ezen emberek jövőjét biztosítani.

"Az nagyon fontos, hogy Európa szembenézzen azzal, hogy sem igazi külpolitikája, sem igazi védelmi politikája nincsen."

Ettől függetlenül a humanitárius segítségnyújtásban Európa erős és képes erre jelentős összegeket áldozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 05:13
×
×
×
×