eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elvágta a köldökzsinórt az Apple nagybefektetője

Megszabadult Apple-részvényeitől a milliárdokat felhalmozott technológia cég egyik legnagyobb magánbefektetője. Most először fordult elő, hogy veszteséget mutatott a cég negyedéves jelentése, a befektető azonban a kínai kormány hozzáállásával magyarázta, hogy miért mond búcsút a vállalatnak.

Carl Icahn milliárdos befektető szinte összenőtt az Apple-lel. Közel 46 millió részvényt tartott a kezében, 4,5 milliárd dollár értékben és ezzel ő volt a technológiai vállalat legnagyobb külső részvényese.

Csütörtökön azonban közölte, hogy összes Apple-papírját eladta, bár továbbra is „nagyszerű cégnek” tartja a vállalatot.

De miért is száll ki valaki egy olyan jövedelmező vállalkozásból, mint az Apple, amelynek több pénze van, mint néhány országnak?

Carl Icahn szerint a kínai kormány nagyon megnehezítheti a technológiai óriás dolgát a hatalmas országban és ez árt az Apple-papírok árfolyamának.

Áprilisban a kínai kormány letiltotta az Apple-eszközökhöz tartalmat szolgáltató iTunes média-áruház film és könyv-eladásait, azt követően, hogy márciusban szigorúan korlátozták az online publikálási lehetőségeket.

A nagybefektető eddig valóságos puszipajtása volt a cég vezetésének. Rendszeresen méltatta a vállalkozást és annak vezérigazgatóját, Tim Cook-ot.

Mint a Financial Times megemlíti, tavaly egészen odáig ment, hogy azt mondta: az Apple olyan különleges vállalat, amely egy évszázadon belül csak kétszer tűnik fel. „Annyira biztonságban érzem magam, hogy ha gondjai támadnak a cégnek, akkor még több részvényt veszek, ne aggódjanak!” Ehhez képest most az ellenkezőjét tette.

Éveken át úgy is tűnt, hogy Icahn tényleg nem azok közé tartozik, akik vizet prédikálnak és bort isznak: 2013-ban 1 milliárd dollárt fektetett be az Apple-be és egy évvel később már 3 milliárdnál tartott. Tavaly év végén pedig 4,8 milliárd dollár értékű Apple-részvény gazdájának mondhatta magát.

Icahn épp akkor jelentette be, hogy leválasztja magát az Apple-ről, amikor az 13 év után negyedéves visszaesést jelentett be.

A tavalyi év első három hónapjához képest ugyanis az idén 13%-kal alacsonyabb volt a cég forgalma és a számára hatalmas vagyont termelő iPhone telefonok eladásai is visszaestek.

Azt követően, hogy Icahn elvágta a köldökzsinórt, nem volt meglepetés, hogy az almás cég papírjai zuhanni kezdtek – ezen a héten már 10 százalékot veszítettek értékükből.

Az Apple azt is jelezte, hogy a mostani negyedévben akár 6 milliárd dollárral kevesebb bevétele lehet, annál, mint amit elemzők prognosztizáltak.

Szerdán egy sokkoló hír is érkezett az Apple háza tájáról: egy fiatal amerikai dolgozója főbelőtte magát a cég kaliforniai központjában. 2010-ben 14 kínai munkás követett el öngyilkosságot a Foxconn nevű cég üzemében, amely Apple-termékeket szerel össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×