eur:
388.68
usd:
361.6
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A horvát társadalom polarizált

A horvát társadalom polarizált, és ez nehezíti a párbeszédet, ami pedig kulcsfontosságú a veszélyeztetett csoportok védelme szempontjából - mondta Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa pénteken a Hina horvát hírügynökségnek Zágrábban, miután tárgyalásokat folytatott a kormányképviselőkkel és a civil szervezetekkel.

Muiznieks azt tanácsolta a politikai vezetőknek, hogy építsenek toleráns, befogadó társadalmat, valamint erőteljesen ítéljék el az erőszakot, a diszkriminációt és a kirekesztést. Az uniós biztos az EU-tagállamok mindegyikét meglátogatja és ajánlásokat fogalmaz meg kormányaiknak.

A horvát emberi jogi helyzet felmérésénél Muiznieks a médiaszabadság, a migráció és az igazságügy területén vizsgálódott.

A polarizáció egy korábban háború sújtotta területen mást jelent, mint egy olyan térségben, amely nem élt át hasonló konfliktusokat a kisebbségekkel és a szomszédos országokkal szemben - mondta a Hinának az uniós biztos.

Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a növekvő etnikai intoleranciáról szóló jelentések, a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények miatt, amelyek a kisebbségek ellen irányulnak, majd kiemelte a szerb, a zsidó és roma közösséget.

"Ez veszélyezteti a társadalmi kohéziót és pluralizmust, a hatóságoknak pedig mielőbb meg kell kezdeniük a párbeszédet minden féllel, hogy megállítsák a polarizációt" - tette hozzá.

A biztos elismerően szólt a horvát kisebbségvédelmi törvényről, de hozzáfűzte, hogy aggasztja a kisebbségek számára juttatott pénzügyi támogatások csökkentése. "Ezt a döntést meg kell változtatni" - hangsúlyozta.

Muiznieks beszélt a társadalmi egyenlőtlenségekről, arról hogy a kormány nehéz gazdasági helyzetben van és reformokat kénytelen bevezetni, mindazonáltal kiemelte: az egyenlőtlenség nehezíti a gazdasági fellendülést, ezért külön figyelmet kell fordítani a veszélyeztetett csoportok - a nők, a gyerekek, az idősekk és a kisebbségek - védelmére.

Felhívta a figyelmet, hogy Horvátországban szilárd jogi alapja van az emberi jogok tiszteletben tartásának, mégpedig az ombudsmani hivatalon keresztül.

A médiaszabadság terén két aggasztó dologra mutatott rá, nevezetesen a közszolgálati televízióban és rádióban történő elbocsátásokra és leváltásokra, valamint a non-profit média pénzügyi támogatásának megszűntetésére.

"Amikor megvonják a civil társadalomtól, a kisebbségektől, a kultúrától, valamint a független médiától a pénzügyi támogatásokat, feltevődik a kérdés, hogy miért?"- mondta a biztos. A legtöbb esetben ezt költségvetési szempontkkal magyarázzák, ugyanakkor ez aggodalmat kelt - tette hozzá.

Az uniós biztos úgy vélte, hogy a politikai tisztségviselők kijelentései, amelyekkel megpróbálták igazolni az újságírók elleni támadásokat, szintén károsak a demokráciára és a sajtószabadságra nézve.

A migránsok emberi jogainak védelme terén Muiznieks kifejtette, hogy aggodalomra ad okot az törvénytervezet, amely szerint bűncselekmény elkövetésével vádolják azokat, akik segítséget nyújtanak az illegális bevándorlóknak.

Felhívta továbbá a figyelmet, hogy új befogadóközpontok létrehozására van szükség, mert a meglévők túlzsúfoltak. Hozzátette: a hatóságoknak fel kell hagyniuk azzal a gyakorlattal, hogy a migránsokkal fizettetik meg ez utóbbiak őrizetbe vételének és kitoloncolásának a költségeit.

Sürgette, hogy Horvátországnak ki kell dolgoznia egy hosszú távú politikát a migránsok integrálására a társadalomba, mert az Európai Unió tagjaként az ország vállalta, hogy a kvótarendszer alapján fogad bevándorlókat.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 05:13
×
×
×
×