eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Prága befogadta a Csehországba irányított migránsokat

Prága ugyan elutasítja a kötelező menekült-kvótákat, ennek ellenére befogadta a Csehországba irányított migránsok első kis csoportját. Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök kijelentette, Szlovákiában van lehetőség arra, hogy az ország további menekülteket fogadjon be és segítséget nyújtson számukra.

A visegrádi négyek parlamenti elnökeinek szerdai prágai találkozóján Milan Štěch, a szenátus elnöke megerősítette, hogy Csehország a V4-ekkel egyetértésben továbbra is elutasítja a kötelező menekültkvótákat. Az elnök szavainak viszont ellentmond, hogy már hétfő óta a Cseh Köztársaság területén tartózkodik egy szír család, melynek tagjait máris alávetik a menekültjogi státusz odaítélése érdekében indított eljárásnak. Ezt Tomáš Prouza, az európai ügyek államtitkára jelentette be. „Amennyiben megkapják a menedékjogot – és ez nagyon valószínű, mivel háború elől menekülnek –, akkor fokozatosan munkát is vállalhatnak” – mondta az államtitkár.

Csehország a görög menekülttáborból húsz személy befogadását vállalta, további tízet Olaszországból. A kiválasztott migránsok közül viszont tizenhárman nem feleltek meg a menekültstátusz követelményeinek, hárman pedig elutasították a Csehországba utazás lehetőségét.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök közben meglátogatta a Szlovákia által tavaly befogadott iraki asszír keresztényeket, akik számára Nyitrán és a városhoz közeli falvakban talált szállást a nyitrai érsekség. „Meggyőződésem, hogy Szlovákiának, amely sikeres ország, gondolnia kell arra, hogyan segítsen azoknak az embereknek, akiknek veszélyben az élete. Ez kötelességünk, és van is rá lehetőségünk, és ez a lehetőség a jelenleg kihasználtnál lényegesen nagyobb” – mondta Andrej Kiska. Hozzátette: azért látogatott Nyitrára, hogy tájékozódjon, hogyan élnek a befogadott irakiak és hogyan segíthet rajtuk.

Szlovákia tavaly decemberben százötven asszír keresztényt, Moszul városának környékéről érkezett mintegy 25 iraki családot fogadott be. Az irakiakat először a Homonnán lévő menekülttáborba vitték, majd a három hónapig tartó integrációs folyamat után áttelepítették őket Nyitrára és környékére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×