eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Zavargások voltak egy leszboszi menekülttáborban

A görög rendfenntartó erőknek többórás zavargások után szerda kora reggelre sikerült helyreállítani a rendet a Moria menekülttáborban, Leszbosz szigetén, de helyszíni tudósítók szerint továbbra is puskaporos a hangulat.

Az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központ, a hotspot lakói fogva tartásuk, Törökországba történő esetleges kitoloncolásuk és rossz életkörülményeik ellen kezdtek tüntetni Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter és Klaas Dijkhoff, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkárának keddi látogatása alatt.

A helyzet elfajult, és a tiltakozó migránsok vizespalackokkal, a kezük ügyébe kerülő különféle tárgyakkal dobálták meg Muzalaszt. Néhányan kukákat gyújtogattak, köveket vágtak a rendőrökhöz, és megpróbáltak kitörni a táborból. A biztonsági erők válaszul könnygázt vetettek be. Az összecsapásokban legalább tízen könnyebben megsebesültek.

Görögország szerdán összesen 49 migránst toloncolt ki Törökországba az EU-török megállapodás keretében, amely szerint a március 20. után érkezett migránsokat menedékkérelem hiányában Athén visszaküldheti a másik országba.

Eközben továbbra is mintegy 2680 menedékkérő tartózkodik a pireuszi kikötőben felállított hevenyészett táborban - jelentette internetes oldalán a Kathimerini című görög napilap szerdán.

Szerda hajnalban csak 27 társuk érkezett Pireuszba egy komp fedélzetén Híosz és Leszbosz szigetéről.

A görög hatóságok megígérték, hogy még a május 1-jei, nagy tömegeket vonzó ortodox húsvéti ünnep előtt felszámolják a migránsok sátortáborát az Athénhoz közeli kikötőben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×