eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Kis szuperkedd": öt amerikai államban kezdődött előválasztás

Öt amerikai tagállamban kezdődtek előválasztások a novemberben kicsúcsosodó elnökválasztási folyamat keretében: a Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania és Rhode Island szövetségi államokban tartott voksolásokat közép-atlanti előválasztásnak vagy "kis szuperkeddnek" is nevezik.

A három republikánus elnökjelölt-aspiráns számára a Marylandben és Delaware államban elért győzelem lenne kivált fontos, ezekben az államokban ugyanis a választási rendszer szerint a győztes vagy "mindent visz", vagy a küldöttek nagyon nagy többségét. A másik oldalon, a Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő két politikus elsősorban Pennsylvania és Maryland államokra figyel, ugyanis ezek az államok küldik az országos elnökjelölt-állító konvencióra a legtöbb delegátust. A republikánusok összesen 172, a demokraták pedig 462 küldött megválasztásáért kampányoltak.

Valamennyi szövetségi államban a republikánus Donald Trump New York-i milliárdos és a demokrata párti Hillary Clinton volt külügyminiszter győzelmét jelzik a közvélemény-kutatások.

A republikánus elnökjelöltség automatikus elnyeréséhez 1236 delegátus támogatására van szükség, s Donald Trump eddig 845 küldöttet állított maga mellé. Vetélytársai, Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó messze lemaradtak mögötte, s hétfőn bejelentett összefogásuk - amelyet már aznap este eltérően értelmezett mindkét jelölt - a keddi előválasztásokon még nem, csak a májusi voksolásokon lép érvénybe. Ráadásul Kasich kormányzó már hétfőn este arra buzdította híveit Indiana államban, hogy a megállapodás ellenére se Ted Cruzra szavazzanak, hanem rá. Kedden pedig, az NBC televízió reggeli műsorában azt mondta: elég nehéz kitalálni, hogy mit is jelent ez a megállapodás.

A demokrata párti elnökjelöltek versenyében ugyan Hillary Clinton győzelmét jelzik előre, ám egy vagy két államban nagy küzdelem várható közte és vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor között.

Sanders hétfőn este Philadelphiában támogatásra szólította híveit. "Ha holnap elmennek szavazni, és magukkal viszik barátaikat, nénikéiket, munkatársaikat, akkor győzünk itt, Pennsylvaniában" - mondta mintegy háromezer híve előtt egy egyetemi kampánygyűlésen. "Keskeny az út, de van út a győzelemig" - ezt már kedden reggel, a CNN hírtelevízióban fogalmazta meg a szenátor.

Hillary Clinton egy hétfő esti philadelphiai televíziós beszélgetésben - amelyet az MSNBC televízió közvetített - azt hangsúlyozta, hogy több milliónyival többen szavaztak rá, mint Sandersra. "Győzelemre állok. Győzelemre állok, s ez annak köszönhető, amit eddig tettem és mondtam" - szögezte le Clinton.

Amerikai sajtóinformációk szerint az öt szövetségi államban a republikánus és a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok mintegy 13,9 millió dollárt költöttek reklámra, s a legtöbbet Clinton és Sanders áldozott a választók meggyőzésére.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×