eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Feszült a biztonsági helyzet Németországban

Feszült a biztonsági helyzet Németországban, de a hatóságok kiválóan együttműködnek és mindent megtesznek a veszélyek elhárításáért - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a biztonsági szervek közös terrorelhárító központjában (GTAZ) tett látogatása után.

A kancellár megnyugtatónak nevezte az ország biztonságára ügyelő szervek munkáját a 40 szövetségi és tartományi hatóság terrorelhárító tevékenységét összehangoló intézményben tett látogatása utáni sajtónyilatkozatában, és kiemelte, hogy a nemzetközi partnerszervezetekkel folytatott adatcsere is jól működik.

Elmondta, hogy legutóbb 2007-ben kereste fel a GTAZ-t, és azóta "jelentősen emelkedett a fenyegetést jelentő helyzetek száma". Ezzel a folyamattal lépést kell tartani a biztonsági szervek személyzeti és technikai fejlesztésében, és tevékenységük jogi szabályozásában is. A politikai döntéshozók "érzékenysége" a téma iránt kellőképpen fokozott, és igyekeznek egyensúlyba hozni a biztonság és az adatvédelem elvét - mondta Angela Merkel.

Sajtóértesülések szerint a GTAZ-hoz naponta 2-4 lehetséges fenyegetettségről, veszélyhelyzetről futnak be értesülések. Az információkat mindenekelőtt az amerikai partnerekkel együttműködésben ellenőrzik és elemzik.

Németországban az utóbbi években főleg az iszlamista terror veszélye erősödött. A szélsőséges iszlamizmus leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus követőinek száma gyors ütemben növekedik, a 2013-ban regisztrált 5500-ról 8500-ra ugrott, és számon tartanak 460 közveszélyes, terrorcselekmény végrehajtására is hajlamosnak tartott iszlamistát is, akiket folyamatos megfigyelés alatt kellene tartani, de nincs elég ember erre.

A terrorelhárítás munkáját tovább nehezíti, hogy a menedékkérők 70 százaléka személyazonosító okmányok nélkül érkezik, így nemigen tudni, hogy kik érkeznek a menekülthullámmal.

A hatóságok hivatalos állásfoglalása szerint évek óta nagy a terrorveszély, de "absztrakt", elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis bármikor történhet terrortámadás Németországban, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×