eur:
396.15
usd:
354.62
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Búcsúlátogatást tesz Németországban Obama

Kétnapos hivatalos látogatást kezd vasárnap a németországi Hannoverben Barack Obama amerikai elnök, aki valószínűleg utoljára jár elnökként Németországban.

Barack Obama a hannoveri nemzetközi ipari vásár (Hannover Messe) megnyitójára utazik Alsó-Szászország tartomány fővárosába. Ötödik németországi látogatásának apropója az, hogy a világ legnagyobb ipari vásárán az idén az Egyesült Államok a partnerország.

Az amerikai elnök vasárnap kora délután érkezik 650 fős kíséretével a Hannover-Langenhagen nemzetközi repülőtérre. Nagyjából 26 órát tölt el Hannoverben.

Első programja egy kétoldalú megbeszélés Angela Merkel német kancellárral. A német-amerikai kapcsolatok mellett valószínűleg elsősorban a szíriai helyzetről, az iszlamista terrorizmus ellen küzdelemről és a menekültválságról, az ukrajnai helyzetről, az EU és az Egyesült Államok formálódó, Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű szabadkereskedelmi szerződéséről és a brit uniós tagság ügyéről tárgyalnak majd. A megbeszélés után sajtótájékoztatót tartanak.

Vasárnap este részt vesznek a Hannover Messe megnyitó ünnepségén, amelyen rövid köszöntőt mondanak, majd Angela Merkel díszvacsorát ad a vendég tiszteletére a Herrenhausen kastélyban.

Hétfő délelőtt megteszik a házigazda és a partnerország vezetőjének hagyományos vásári körsétáját, majd az előzetes tervek szerint beszédet mondanak a vásár amerikai-német üzleti fórumán.

Az amerikai elnök látogatása hétfő kora délután ér véget egy ötoldalú, német-amerikai-brit-francia-olasz csúcstalálkozóval, Angela Merkelhez és Barack Obamához David Cameron brit miniszterelnök, Francois Hollande francia államfő és Matteo Renzi olasz kormányfő csatlakozik a Herrenhausen kastélyban.

Az európai vezetőknek valószínűleg ez az utolsó alkalom egy szűk körű, informális megbeszélésre Barack Obamával. A német kormány a tárgyalás témáiról csak annyit közölt, hogy az aktuális nemzetközi ügyeket veszik át. A találkozó után várhatóan nem tartanak sajtótájékoztatót. A Spiegel Online német hírportál szerint a megbeszélésen részt vesz Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. Ezt hivatalos helyről nem erősítették meg.

Hannoverben rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek az amerikai elnök látogatására. Valamennyi német tartományból küldenek erősítést az alsó-szászországi rendőrségnek, várhatóan 6-8 ezer rendőr teljesít majd szolgálatot a városban. Az elnök és kísérete útvonalai mentén leplombáltak kétezer csatornafedelet és eltávolították az utcai hulladékgyűjtő edényeket, a környező házak lakóinak pedig nem csupán azt tiltották meg, hogy kinyissák az ablakokat vagy erkélyajtókat a konvoj vonulása idején, hanem azt is, hogy az ablakok, erkélyajtók közelébe menjenek.

A látogatás idejére a város 100 kilométeres körzetében repülési tilalmat rendeltek el, és sajtóhírek szerint a napokban Hannoverben landolt amerikai kormányzati szállító repülőgépeken limuzinok mellett két harci helikopter is érkezett.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×