eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Obama május végén Hirosimába látogat

Japán lapértesülés szerint Barack Obama május végén felkeresi Hirosimát - ő lesz az első amerikai elnök, aki ellátogat abba a japán városba, amelyre a második világháború végén atombombát dobtak le az amerikaiak, kioltva egyes becslések szerint 140 ezer ember életét.

A Nikkei című újság névtelenül nyilatkozó washingtoni kormányilletékesekre hivatkozva azt írta pénteken, hogy Obama május 27-én, a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) japán csúcstalálkozója után keresi fel Hirosimát.

Macui Kadzumi hirosimai polgármester csütörtökön azt mondta, amennyiben Obama úgy dönt, hogy felkeresi a várost, nem fogja őt arra kérni, hogy kérjen bocsánatot az atomtámadásért.

"Mi természetesen számon akarjuk kérni ezt, de ez hetven éve történt, és a jövő generációinak ezen túl kell lépniük" - fogalmazott Kadzumi. A polgármester ugyanakkor azt szeretné, ha Obama nem csak a hirosimai Békemúzeumot keresné fel, illetve virágokat helyezne el a létesítményhez csatlakozó park emlékművénél, hanem találkozna az atomtámadás túlélőivel is.

Amerikai elnök eddig sosem járt Hirosimában. A legmagasabb rangú washingtoni politikus, aki felkereste a japán várost, John Kerry amerikai külügyminiszter volt: április 11-én, a G7-tagországok többi külügyminiszterével együtt látogatta meg a hirosimai Békemúzeumot, majd koszorút helyezett el a park emlékművénél. Nem tartott beszédet, de az emlékmű vendégkönyvébe írt szavaival a béke üzenetét közvetítette a világ felé, és egy atomfegyvermentes világ megteremtése mellett foglalt állást.

Az amerikai külügyminisztérium előre jelezte, hogy Kerry nem fog bocsánatot kérni. Hírügynökségi jelentések szerint a japán kormány, illetve a túlélőket képviselő csoportok ezt nem is erőltették.

Obama elnökségének első évében azt mondta, megtiszteltetés lenne számára, ha felkeresné Hirosimát. Kerry ottani látogatásával és a közelgő G7-es csúcstalálkozóval összefüggésben olyan hírek kaptak lábra, hogy Obama is felkeresi a várost, de az AP amerikai hírügynökség a minap meg nem nevezett, magas rangú amerikai tisztségviselőre hivatkozva ízt írta, hogy ő még nem döntött erről.

Az Egyesült Államok az egyetlen ország a világon, amely atomfegyvert vetett be. 1945. augusztus 6-án az Enola Gay névre keresztelt B-29-es bombázóról atombombát dobtak Hirosimára. Három nappal később egy másik japán várost, Nagaszakit érte amerikai atomcsapás. Ott 74 ezer ember halt meg.

Egy tavalyi közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 56 százaléka mind a mai napig úgy gondolja, hogy az atomtámadások jogosak voltak, mert a szörnyű pusztítás nyomán Japán feladta a harcot: 1945. augusztus 15-én Hirohito császár bejelentette, hogy Japán megadja magát. A japánok többsége viszont ezt másképp látja, szerintük semmi se igazolta az atomcsapásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×