eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megérkezett Leszbosz szigetére Ferenc pápa

Megérkezett a görög Leszbosz szigetére szombat délelőtt Ferenc pápa, aki I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ieronimosz athéni érsek társaságában meglátogatja a szigeten működő Moria menekülttáborát és a menekültek képviselőivel ebédel.

A görög állami televízió jelentette, a katolikus egyházfő látogatását követően nyolc szíriai és két afgán menekültet tervez magával vinni a Vatikánba. Mind a tízen azelőtt érkeztek Leszboszra, hogy életbe lépett az EU-török alku, amelynek értelmében a március 20. után a szigetre érkezőket visszaküldik Törökországba. A lépést többen is egy Görögországot támogató és a határokat lezáró, "európai erődöt" bíráló gesztusként értékelték.

Csupán néhány órával Ferenc pápa megérkezése előtt az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex feltartóztatott egy felfújható gumicsónakot Leszbosz partjainál fedélzetén 41 szíriai és iraki állampolgárral. A migránsokat elfogták és Mytilene kikötőjébe szállították.

A szigeten a tervek szerint öt órát eltöltő katolikus egyházfőt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és a két vallási vezető fogadta Mytilene repülőterén.

Ciprasz Ferenc pápának azt mondta, valóban történelmi és rendkívüli jelentőségű a látogatása, és büszke erre, különösen akkor, amikor "a keresztény Európa nevében néhány partnerország falakat és kerítéseket épít annak megakadályozására, hogy védtelen emberek egy jobb élet reményében menedéket keressenek." A görög kormányfő hozzátette, büszke a görög népre, amiért befogadja a menekülteket és migránsokat, amikor maga is szenved a dél-európai ország nemzetközi hitelezői által a kölcsönökért cserébe feltételül szabott megszorítások miatt.

"Ez az utazás egy kicsit más, mint a többi. Egy olyan út, amelyet megbélyegez a szomorúság... A második világháború óta történt legborzasztóbb humanitárius katasztrófával fogunk találkozni" - jegyezte meg a pápa leszállás előtt a repülőgép fedélzetén vele utazó újságíróknak.

A három egyházi vezető a tervek szerint felkeresi a Leszboszon levő, mintegy 2500 menedékkérőnek szállást adó Moria táborát, ahol közel 250 embert személyesen üdvözölnek majd. Ezt követően egy konténerben ebédelnek a menekültek nyolc képviselőjével. Majd pedig közös nyilatkozatot írnak alá, amelynek tartalma egyelőre nem ismert, de valószínűleg elkötelezettségüket erősítik meg a menekültek megsegítése iránt, szolidaritást szorgalmazva a nemzetközi közösség részéről.

Szombaton reggel, elutazása előtt a katolikus egyházfő Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiránssal találkozott egy rövid időre. Sanders a pápának azt mondta, méltatja azt az üzenetét, hogy az erkölcs és az igazság elveit el kell ültetni a világgazdaságban is. A vermonti szenátor előző nap részt vett a Vatikánban a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségekről szóló konferencián.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×