eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Önkritikát gyakorolt a német elhárítás

A német belső elhárítás vezetője elismerte, hogy helytelenül mérték fel az összefüggést az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet tevékenysége és a menekülthullám között.

Hans-Georg Maassen, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal vezetője a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban számolt be arról: az intézménynél kezdettől fogva lehetőségként számoltak azzal, hogy az IÁ megpróbálhat a menekültek között dzsihadistákat bejuttatni az Európai Unióba, de úgy vélték, hogy ez a hosszú vándorút viszontagságai miatt túlságosan kockázatos vállalkozás, ezért nem tartották nagyon valószínűnek.

Az IÁ azonban mégiscsak felhasználta a menekülthullámot.

"Nem szorult rá arra, hogy embereit a menekültek közé rejtse, mégis megtette. Szerintem ez erődemonstráció, az IÁ világosan jelezni akarta, hogy erre is képes. Most már tudjuk, hogy ami az Iszlám Államot illeti, van még mit tanulnunk" – ismerte el Hans-Georg Maassen.

A német belső elhárítás vezetője kitért arra is, hogy nem tűnik érvényesnek az a feltételezett összefüggés, hogy minél inkább szorult helyzetbe kerül katonailag az IÁ, annál nagyobb a németországi terrortámadás veszélye, és nem érdemes csak Szíriára és Irakra szűkítve vizsgálni a szervezet működését, hiszen továbbra is aktív a Sínai-félszigeten, Maliban, Csecsenföldön, vagy éppen Nigériában, Líbiában pedig jelentős területeket vont ellenőrzése alá. Így mindent egybevetve az IÁ nem visszaszorulóban van, hanem tör előre – vélekedett a szakértő.

Hans-Georg Maassen úgy vélte, hogy Németországban változatlanul nagy a terrorveszély, de – mint mondta – konkrét támadás előkészületeiről nincsenek információik. Az "iszlamista-terrorista potenciál" - a muzulmán vallás valamely szélsőséges irányzatának eszméi által indíttatva terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott emberek csoportja - 1100 főt tesz ki – tette hozzá a német belső elhárítás vezetője.

A dzsihadisták jelentette veszély továbbra is "virulens" Németországban, és a biztonsági szervek sikeres munkájának tulajdonítható, hogy eddig nem történt nagyobb támadás. Néhányszor pedig "egyszerűen szerencsénk volt", például előfordult, hogy nem működött a pokolgép gyújtószerkezete – közölte a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×