eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sztrájkolnak az angol rezidensek

Újabb 48 órás sztrájkba kezdtek az angol rezidensek, és emiatt több mint ötezer műtétet kell elhalasztani. A vita a szombati napidíj körül csúcsosodott ki.

Az ingyenes Brit Általános Egészségügyi Ellátórendszer, az úgynevezett National Health vagy NHS kórházi orvosai eddig az éjszakai szolgálat mellett a teljes hétvégére különdíjazást kaptak. Az NHS fenntartása azonban egyre súlyosabb milliárdokba kerül és a minisztérium keresi a kiadáscsökkentési lehetőségeket. Ezért vonná meg augusztustól a szombati pótdíjat a kórházi orvosoktól, mondván, hogy a szombat épp olyan nap, mint a többi. A doktorok azonban úgy látják, hogy nem csak a vasárnap, hanem az egész hétvége több kikapcsolódási lehetőséget nyújt, tehát áldozatot hoznak, ha szombati szolgálatot vállalnak, ezért emelt napidíjat érdemelnek.

A vita régebben folyik, és ez már a negyedik sztrájk egyrészt a szombati beosztás díjazása, másrészt a heti munkaórák száma miatt. Negyven órán felül mindenképp emelt túlóradíj jár, de kérdés, hány órás munkahetet követelhet meg a kórház. A junior orvosok hangoztatják, hogy ha fáradtan dolgoznak, nagyobb a hibázás esélye.

Junioroknak Angliában azokat a kórházi orvosokat nevezik, akik az egyetemről kikerülve kórházakban kezdik meg felkészülésüket a szakvizsgára, hogy azután konzultánsokká lépjenek elő. Ekkor a fizetésük lényegesen emelkedik.

Addig 22.600 font az évi átlagfizetésük, tehát fontos számukra, hogy a teljes hétvégére emelt bért kapjanak. 55 ezer junior doktor van Angliában, ha sztrájkolnak komoly fennakadást okoznak a kórházakban: a munkabeszüntetéseik miatt eddig összesen 15 ezer műtétet kellett elnapolni. Ezúttal vállalják a sürgősségi eseteket, de még ebben az évben általános orvos sztrájkra készül a szakszervezet, - fenyegetése szerint - esetleg a sürgősségi ellátás biztosítása nélkül. Az egyeztető tárgyalások folynak.

 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×