eur:
393.98
usd:
369.56
bux:
65477.41
2024. április 23. kedd Béla

Liberális bloggert gyilkoltak meg az iszlamisták

Liberális felfogású bloggert gyilkoltak meg Bangladesben, a tettesek feltehetően iszlamista szélsőségesek.

A rendőrség tájékoztatása szerint legalább három, motoron érkező férfi szerdán éjszaka bozótvágó késekkel hadonászva támadta meg a 28 éves diákot, majd agyonlőtték.

A gyilkosság illeszkedik azoknak a támadásoknak a sorába, amelyeket tavaly követtek el világi beállítottságú bloggerek ellen. Tavaly öt blogíró esett áldozatul.

A hatóságok gyanúja szerint a szókimondó és ateista Nazimuddin Szamadot a muzulmán többségű országban azért támadhatták meg, mert támogatta azt a 2013-ban kezdődött mozgalmat, amely halálbüntetést követel az ország 1971-es függetlenségi háborúja idején elkövetett háborús bűnök bangladesi tetteseire.

Banglades India és Pakisztán 1947-es függetlenné válását követően Pakisztánhoz tartozott Kelet-Bengál, majd Kelet-Pakisztán néven, de 1971-ben kivívta függetlenségét. Dakka szerint a kilenc hónapig tartó függetlenségi háborúban Pakisztán és kollaboránsai hárommillió emberrel végeztek, 200 ezer nőt erőszakoltak meg, és tízmillió embert tettek földönfutóvá.

Az ország legjelentősebb iszlamista pártja, a Dzsamaat-i-Iszlami annak idején ellenezte Banglades függetlenné válását, de azt mindig is tagadta, hogy bármilyen bűnt követett volna el. A párt számos vezetőjét ugyanakkor tavaly és idén a fentebb említett vádak alapján kivégezték.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×