eur:
392.16
usd:
366.56
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Most kiderül, meggyengülhet-e Trump

Az Egyesült Államokban kedden Wisconsinban tartanak előválasztást a republikánusok és a demokraták egyaránt. Politikusok és elemzők tesztnek tekintik ezt az előválasztást, amelynek tétje: beválik-e a republikánus pártelit stratégiája Donald Trump meggyengítésére, és sikerül-e jelentősen előretörnie Bernie Sandersnek a demokratáknál.

Előrejelzések szerint a republikánus táborban Ted Cruz texasi szenátor, a Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsának versenyében pedig Bernie Sanders vermonti szenátor győzelme várható.

A tét valójában a republikánus elnökjelölt-aspiráns számára nagyobb, hiszen Hillary Clinton jelölése szinte biztosra vehető, a választóknak elszámolni nem tartozó szuperdelegátusok támogatásának köszönhetően. Csaknem valamennyi szuperdelegátus ugyanis már jelezte, hogy az elnökjelölt-állító konvención őt támogatja majd. Ezzel szemben, ha a republikánusoknál Ted Cruz győz, akkor az elnökjelölt-állító konvenció nyílt versenyessé válhat, azaz esetleg megakadályozható lesz Trump hivatalos jelölése.

A Republikánus Pártban 1237 delegátus voksának elnyerése szükséges ahhoz, hogy az aspiráns a párt elnökjelöltje lehessen, s Wisconsin államban 42 delegátusról döntenek kedden. Donald Trump minden felmérés szerint népszerűtlen ebben az államban, nem utolsósorban az elmúlt napokban tett, vihart kavaró kijelentései miatt. Javasolta például, hogy az abortuszt végző nőket meg kellene büntetni, s bár később módosította véleményét, a női szavazókat - a republikánus szavazókat is - elidegenítette magától. Ted Cruz hitvesére tett megjegyzéseivel is apasztotta támogatóinak táborát, s emellett Wisconsin állam kormányzója, Scott Walker szintén Ted Cruzt biztosította támogatásáról.

"Az egész ország Wisconsinra figyel most" - fogalmazott hétfő este a Fox televízióban Ted Cruz. Szerinte kikristályosodott a Republikánus Párt egysége. Tény, hogy Donald Trump elutasításában a republikánusok vezető politikusai egyetértenek, s immár csaknem valamennyien Cruz mögé sorakoztak fel. Ugyanakkor - sajtóhírek szerint - a pártelit soraiban megfogalmazódott az is, hogy más, az elnökjelöltségért nem is indult politikust kellene felkérni, és megszavazni az elnökjelöltségre. A leggyakrabban Paul Ryan képviselőházi elnök neve merül fel, ámbár Ryan - aki wisconsini politikus - mindeddig elhárította az elnökjelöltségre történő felkérését.

Donald Trump - aki nyilatkozatai tanúsága szerint maga is tudatában van esetleges vereségének Wisconsinban - most először hívta kampányolni a feleségét, a szlovén születésű volt modellt, Melania Trumpot. S a milliárdos üzletember kedden, a kora reggeli órákban nyilvánosságra hozta, hogyan valósítaná meg egyik kampányígéretét, nevezetesen azt, hogy Mexikóval finanszíroztassa az amerikai-mexikói határon az illegális bevándorlók feltartóztatására épülő fal költségeit. Addig letiltana minden átutalást Mexikóba, amíg a közép-amerikai ország nem fizeti ki az 5-10 milliárd dolláros összeget a falra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×