eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ukrán menekültek juttatásait fagyasztotta be Kijev

Több mint 600 ezer belső menekült szociális juttatását fagyasztotta be a kormány Ukrajnában, és megkezdte felülvizsgálatukat a feltételezett visszaélések miatt - jelentette az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA).

A kijevi hatalom a Donyecki, Luhanszki, Dnyipropetrovszki, Harkivi és Zaporizzsjai területekről származó belső menekültek szociális juttatásainak kifizetését függesztette fel - áll az OCHA jelentésében.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a kifizetéseket véglegesen is megvonhatják.

Az OCHA közlése szerint március 24-ig az ukrán kormány mintegy 1,75 millió belső menekültet regisztrált, akik az Oroszország által elcsatolt Krím-félszigetről vagy a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett területekről származnak. Sokan közülük a kormány irányítása alatt lévő területeken tartózkodnak, mások rendszeresen átlépik a "határokat" a ukrán hatalom ellenőrizte területekre, ugyanis a belső menekült státust, és az azzal járó kifizetéseket csak így kaphatják meg.

Az OCHA rámutatott, hogy az elhúzódó konfliktusban a gazdasági nehézségekkel és a magas munkanélküliséggel küzdő emberek felélték tartalékaikat, s ezért az államhoz fordultak segítségért. Az ENSZ-iroda hozzátette, a regisztrált belső menekültek száma tavaly december óta mintegy 100 ezerrel nőtt.

A jelentés szerint Kijev hangsúlyozza, hogy nem mindegyik menekültstátus megalapozott. Ezért az ukrán biztonsági szolgálat összeállított egy listát azokról, akik gyaníthatóan visszaélnek a jogviszonyukkal, az OCHA szerint a kivizsgálás feltételei és módszerei azonban nem tisztázottak. Mivel nincsenek meg a megfelelő jogi keretek, a helyi hatóságok különböző módszerekkel - házkutatással vagy szemtanúi beszámolókkal - próbálnak meggyőződni arról, jogosan kértek-e az adott személyek menekültstátust.

Az egészséges belső menekülteknek havi 442 ukrán hrivnya (4642 forint) juttatás jár, míg az eltartottjaik után, illetve a nyugdíjasok átlagosan 884 hrivnyát (9282 forintot) kapnak. Ukrajnában az átlagbér 3830 hrivnya (40 ezer forint) körül mozog - mutat rá az ENSZ-iroda.

Az OCHA emellett felhívta a figyelmet arra, hogy forrásai szerint az említett ukrajnai területeken felfüggesztették több százezer ember nyugdíjának kifizetését. A Donyecki és Luhanszki területeken mintegy 285 ezer, illetve 87 ezer nyugdíjastól vonták meg ideiglenesen szociális juttatásaikat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×