eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Washingtoni atomcsúcs - Japán és Dél-Korea visszautasítja Trump állítását

Japán és Dél-Korea visszautasította csütörtökön a nukleáris biztonságról szóló washingtoni konferencián azt, amit Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt-aspiráns hangoztat a két ország és az Egyesült Államok viszonyáról. Trump szerint ugyanis az amerikai erőknek ki kellene vonulniuk Japánból és Dél-Koreából, és a két ázsiai hatalomnak - önmaga védelmére - atomfegyvereket kellene kifejlesztenie.

Ezt a véleményét a jelenleg legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns a napokban többször is elmondta. Japánban 54 ezer, Dél-Koreában pedig 28 ezer 500 amerikai katona állomásozik.

Abe Sindzó japán kormányfő a washingtoni csúcskonferencián újságíróknak azt mondta: "Bárki lesz is az Egyesült Államok következő elnöke, a japán-amerikai szövetség a japán diplomácia sarokköve marad". Külügyminisztere, Kisida Fumio pedig hozzátette: "Képtelenség, hogy Japán atomfegyverekkel fegyverezze fel magát".

Japán az egyetlen ország a világon, amely ellen atombombát vetettek be, és az ország politikáját a második világháború vége óta az atomfegyver-mentesség és a pacifista alkotmány határozza meg.

Dél-koreai részről a szöuli külügyminisztérium reagált elutasítóan, de megszólalt és vehemensebb volt az Egyesült Államok jelenlegi és volt szöuli nagykövete is. Christopher Hill volt nagykövet például egy csütörtöki televíziós interjúban azt mondta: "Nem tudom, Trump miről beszél, de szerintem ő sem tudja".

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×