eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

ENSZ főtitkár: több szíriai menekült kell befogadni

Több szíriai menekült befogadását sürgette a világ kormányaitól szerdán Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki egyben azt is kérte, hogy emelkedjenek felül a menekültekkel kapcsolatos félelemkeltésen.

A világszervezet vezetője nyitotta meg azt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által szervezett, egynapos genfi konferenciát, amelynek célja megvitatni, hogy a polgárháborús menekültek miként kaphatnának lehetőséget a legális bevándorlásra.

Ban Ki Mun arra kérte a konferencián részt vevő több mint 90 országot, hogy az emberiesség nevében legyenek szolidárisak, alakítsanak ki új és pótlólagos lehetőségeket a szíriai menekültek számára. Mint mondta, szó lehet újabb áttelepítésekről, emberiességi befogadásokról, családegyesítésekről, akárcsak tanulási és munkalehetőségek felajánlásáról.

A főtitkár egyebek közt azzal érvelt, hogy a fogadó országok csak nyerhetnek a menekültek befogadásával, mert ezek az emberek újabb képességeket, tapasztalatokat jelenthetnek az öregedő európai munkaerő szempontjából.

A világszervezet adatai szerint több mint 4,8 millióan menekültek el eddig Szíriából, és további 6,5 millióan váltak földönfutóvá saját hazájukban. Az ENSZ menekültügyi főbiztosának, Filippo Grandinak a hivatala szerint eddig harminc ország 162 ezer olyan menekült befogadását vállalta, akiket más országokból telepítenének át.

A konferencián egyben arra szólították fel a Szíriát övező országokat, legyenek szolidárisak. Törökország, amely mintegy 2,7 millió szírt fogadott be, jó kezdetnek, de nem elégségesnek mondta az UNHCR által kitűzött ama célt, hogy az elkövetkező három évben letelepítsék a szíriai menekültek tizedét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×