eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A görögök már tavaly találtak terveket a brüsszeli támadásra

A görög rendőrség már tavaly januárban olyan tervekre bukkant athéni lakásokban, amelyek a brüsszeli repülőtér elleni terrortámadásra utaltak - állította szombati jelentésében a Skai görög hírportál.

A közlés szerint egyebek között a brüsszeli repülőtér térképét találták meg abban a lakásban, ahol - mint később kiderült - a tavaly novemberi párizsi terrorakciók egyik szervezője, Abdelhamid Abaaoud is lakott az említett időszakban.

A tervrajzokra és a légikikötő alaprajzára egy számítógépben, valamint egy USB-s adathordozón bukkant a rendőrség.

A görög ügyészség nem erősítette meg az értesülést. A hírportál szerint annak idején tájékoztatták ugyan a leletről a belga hatóságokat, de a két ország hatóságai között "körülményes az információk cseréje".

Brüsszelben e hét elején robbantásos merényleteket követtek el a nemzetközi repülőtéren, továbbá egy metróállomáson az európai uniós intézmények közelében. A két helyszínen összesen 31 ember meghalt és 260-an megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is.

Belgiumban egy korábbi terrorellenes művelet során nagyobb merényletek előkészületeire utaló dokumentumokat találtak, amelyekből már következtetni lehetett arra, hogy a szélsőségesek támadást készülnek végrehajtani. Az akkor leleplezett terrorcsoport vezetője a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud, a tavalyi párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője és támogatója volt. A párizsi merényletekben 130 ember meghalt, Abaaouddal néhány nappal később a francia rendőrök végeztek a Párizs környéki Saint-Denis-ben végrehajtott különleges műveletben.

A belga sajtó szombaton arról is hírt adott, hogy Charleroi városban megölték egy belga atomerőmű egyik biztonsági őrét. A bűntény körülményei egyelőre nem ismeretesek, de a La Derniere Heure című napilap annyit megtudott, hogy elvitték az őr belépőkártyáját is.

A belga hatóságok korábban már közölték, hogy vizsgálataik szerint a terroristák az atomlétesítményeket is potenciális célpontként kezelik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×