eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Biden szerint megingott az Iszlám Állam

Az amerikai alelnök szerint megingott az Iszlám Állam terrorszervezet, de még jó időbe telik, mire vereséget mérnek rá.

Joe Biden erről Jordániában beszélt csütörtökön, amikor az ott szolgáló amerikai katonai kiképzőkkel találkozott. Leszögezte azt is, hogy az Iszlám Állam nem fenyegeti létében az Egyesült Államokat.

Az alelnök előzőleg Ammánban II. Abdalláh királlyal tárgyalt, az amerikaiak szoros szövetségesével a térségben. Washington az elmúlt hónapokban megnövelte katonai segélyeit Jordániának, amely központi szerepet játszik az Iszlám Állam elleni harcban. Jordánia Szíriával és Irakkal is határos. A múlt héten nyolc Blackhawk harci helikoptert adtak át a jordániai légierőnek a határ védelmének megerősítésére, és további nyolc is úton van.

Biden és az uralkodó a kiképző táborban megtekintett egy harci repülőgépekkel és helikopterekkel végrehajtott bemutatót. Jordánia az alelnök közel-keleti látogatásának utolsó állomása. Előzőleg az Egyesült Arab Emírségekben, Izraelben és a palesztin területen járt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×