eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A valaha volt egyik legnagyobb hadgyakorlatot tartja Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábiában nagyszabású hadgyakorlat indult 20 állam részvételével - közölte vasárnap az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség.

Az SPA jelentése szerint az "Észak mennydörgése" névre keresztelt hadgyakorlat a részt vevő katonák száma alapján az eddigi egyik legnagyobb hadmozdulat a világon. A manőver, amelynek várható tartamát nem közölte a hírügynökség a terrorizmus szembeni küzdelem erőinek összefogását célozza.

A hadgyakorlat szombaton kezdődött Szaúd-Arábia északkeleti részén a légi, tengeri és szárazföldi erők részvételével. Szaúd-Arábia mellett Pakisztán, Malajzia, Törökország, Egyiptom, Marokkó, Szudán, Szenegál, illetve öt perzsa-öbölbeli arab állam katonái vesznek benne részt.

A szunnita királyság vezetésével egy katonai szövetség 2015 márciusától légicsapásokat mér Jemenben a kormányerők ellen lázadó síita húszi felkelőkre. Ugyanakkor Rijád részt vesz az amerikai vezetésű koalíció oldalán az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyveres szervezet elleni küzdelemben is Irakban és Szíriában. Ennek keretében Szaúd-Arábia pénteken négy F-15-ös típusú harci repülőgépet irányított Törökországba az IÁ elleni harcra.

A rijádi vezetés korábban bejelentette hajlandóságát, hogy szárazföldi csapatokat küldenének Szíriába. Adel al-Dzsubeir, a szaúd-arábiai külügyminiszter februárban hangsúlyozta, hogy elsősorban az IÁ dzsihadista szervezete ellen kell irányulnia egy esetleges szíriai szárazföldi beavatkozásnak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×