eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin

Az ellenzék fő ereje elfogadta a tűzszünetet Szíriában

A szíriai mérsékelt ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HNC) szerdán közölte, előzetesen két hétre elfogadják a február 27-én hatályba lépő fegyvernyugvást az öt éve polgárháború dúlta Szíria területén.

A Szaúd-Arábia által támogatott HNC hangsúlyozta, ez az időtartam alkalmat ad arra, hogy megvizsgálják a másik fél - a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette damaszkuszi kormányzat - elkötelezettségének mértékét.

Washington és Moszkva hétfőn közös közleményben jelentette be, hogy február 27-én hatályba lép a szíriai fegyvernyugvás, amely ugyanakkor nem vonatkozik az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoportra és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának számító an-Nuszra Frontra sem.

A szembenálló feleknek damaszkuszi idő szerint péntek délig kell biztosítaniuk az orosz vagy az amerikai felet a tűzszünet iránti elkötelezettségükről.

A Tárgyalási Főbizottság már hétfő este jelezte, hogy elfogadja a fegyvernyugvást, de ezt akkor még feltételekhez kötötte volna: ha a szíriai kormány véget vet tizennyolc, a felkelők kezén lévő térség ostromának, a légi és tüzérségi támadásoknak, valamint szabadon engedi a foglyokat.

Kedden a SANA szíriai állami hírügynökség a szíriai külügyminisztériumra hivatkozva jelentette, hogy a damaszkuszi rezsim elfogadta az Egyesült Államok és Oroszország megállapodását a szíriai tűzszünetről. A szíriai külügyi tárca közlése szerint a kormány általában véve leállítja fegyveres bevetéseit, azonban az IÁ és az al-Kaidához közel álló csoportok tagjai ellen továbbra is fel fog lépni.

A 2011. márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusban hivatalos becslések szerint több mint 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×