INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Montenegró megkezdte NATO-csatlakozási tárgyalásait

InfoRádió / MTI
Montenegró megkezdte NATO-csatlakozási tárgyalásait hétfőn, a balkáni ország ezzel fontos lépést tett a tagság elérése felé - közölte hétfőn honlapján az észak-atlanti szövetség.

A tárgyalásokat a mindkét fél által jóváhagyott tagsági akcióterv (Membership Action Plan - MAP) alapján folytatják le.

Milica Pejanovic-Djurisic montenegrói védelmi miniszter arra számít, hogy a tárgyalásokat áprilisig sikerül lezárni. A tárcavezető azt mondta, egyebek mellett a jogállamiság, a szervezett bűnözés elleni harc és a véleménynyilvánítás szabadságának támogatása szerepel az egyeztetések napirendjén.

A NATO-tagországok külügyminiszterei tavaly december elején döntöttek arról, hogy Montenegrót hivatalosan meghívják csatlakozásra 29-ik teljes jogú tagországként. Oroszország hevesen tiltakozott az egykori jugoszláv köztársaság felvétele ellen.

A hidegháború vége óta az Egyesült Államok vezette katonai tömb Oroszország tiltakozása ellenére 12 új taggal bővült, elsősorban a közép- és kelet-európai volt szocialista országok csatlakozásával. A szövetséghez legutóbb, 2009-ben Horvátország és Albánia csatlakozott.

A montenegrói lakosság mélyen megosztott a NATO-tagság kérdésében. Míg a kormány támogatja, a nacionalista ellenzék és az ortodox egyház élesen ellenzi, s ennek főként az az oka, hogy az észak-atlanti szövetség a koszovói válság miatt 1999-ben Jugoszlávia ellen indított légi hadjárata során Montenegróra is légicsapásokat mért.

A címlapról ajánljuk