eur:
388.96
usd:
360.69
bux:
68394.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A britek nem engedik az izraeli termékek bojkottját

A brit kormány hétfőn bejelentette: megtiltja a közpénzből gazdálkodó szervezeteknek, hogy bojkottálják a "nem etikus" vagy bármilyen más izraeli termékeket.

A bojkott "megmérgezi és polarizálja a vitát, gyengíti az integrációt és táplálja az antiszemitizmust" - áll a brit kormány közleményében, amely szerint a bojkott árthatna a brit exportnak és a nemzetközi kapcsolatoknak.

2014-ben a leicesteri tanács hirdetett bojkottot az izraeli telepeken készülő termékekkel szemben, a skót kormány pedig "erőteljesen ellenzi" az "illegális kolóniákról" származó termékek vásárlását, bár a mostani tilalom a nagyfokú autonómiát élvező skót kormányzatra nem vonatkozik.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője üdvözölte, hogy a brit kormány nem engedélyezi, hogy az önkormányzatok "Izrael-ellenes" intézkedéseket hozzanak. A brit Munkáspárt viszont arra az álláspontra helyezkedett, hogy a döntés a helyi demokrácia ellen intézett támadással ér fel.

"Ez a kormányzati tiltás azt is megakadályozta volna, hogy az önkormányzatok fellépjenek a dél-afrikai apartheid ellen" - bírálta a baloldali ellenzék a kormányzó konzervatívokat.

A brit kormány ugyanakkor tudatta: a jövőben is ragaszkodik az izraeli telepekről származó termékek pontos címkézéséhez, hogy a fogyasztók vásárláskor tájékozott döntést hozhassanak.

Az Európai Bizottság tavaly novemberben tett közzé iránymutatást arra vonatkozólag, hogy hogyan kell az egységes piacon feltüntetni az izraeli telepekről érkező termékek származási helyét, arra hivatkozva, hogy az EU a megszállt területeket nem ismeri el a zsidó állam részeként, így az onnan származó termékeket nem helyes izraeliként feltüntetni. A brüsszeli lépés ellen Izrael hevesen tiltakozott.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×